Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenska premiera

Free Solo: dodatna projekcija (obe v četrtek, 31. januarja) ob 17.30 v kino Komuna. Karte v Plezalnem centru Ljubljana.

ALEX HONNOLD razprodal KOMUNO
v manj kot enem dnevu!

Organizatorji festivala BOFF so v mesecu novembru dobili ponudbo za projekcijo filma Free Solo, gre za 100 minutni dokumentarec o prosti ponovitvi smeri Freerider v steni El Capitana. Po komentarjih tujih medijev, gre za največji dosežek - presežek v zgodovini plezanja nasploh. Več o filmu spodaj.

Po pogajanjih za ceno, so na koncu ugotovili da v Bovcu zaradi tehničnih ovir filma ne morejo predvajati. Gre namreč za "zaklenjen" DCP (Digital Cinema Package) format, izposoja takega projektorja pa bi bila za organizatorje festivala prevelik finančni zalogaj. Zato se je v decembru iskala rešitev, kako film pripeljati v Slovenijo, vzporedno z pripravami na bovški dogodek so potekali dogovori in na koncu so sklenili, da je razmerje med finančnim vložkom in rizikom najbolje v Ljubljani in sicer v Kinu Komuna. Po objavi dogodka na Facebook-u (to je zaenkrat tudi edini vir obveščanja te projekcije), se je zgodilo nepričakovano, nihče namreč ni pričakoval takega odziva in interesa. Tako se je 350 sedežov prodalo dejansko v enem popoldnevu, sledilo je veliko negodovanja in kritik, zato se je organizator odločil da kupi še en termin.

Film je last National Geographica, distribucija za Evropo pa poteka preko podjetja v Glasgow-u, tu gre tudi za pravno podprt dogovor in nič ne gre hitro.

Kot avtorja sta pod filmom podpisana Elizabeth Chai Vasarhelyi in Jimmy Chin.

NATIONAL GEOGRAPHIC: Free SOLO

Facebook, 06.01.2019: FREE SOLO - BOFF 2018

Friko: Američan Alex Honnold je junija 2017 v steni El Capitana opravil izjemno dejanje - prosto in solo je v manj kot štirih urah (3 h in 56 min) preplezal znamenito smer Freerider.
Dokumentarni film predstavja portret plezalca, ki je s solo vzponom v centralnem delu ene najbolj prepoznavnih sten na svetu izpolnil svoj največji cilj.
Freerider je varianta (pet raztežajev dolga in težka 7c/c+; skupaj 35 raztežajev; višina 900 m, dolžina 1200 m) znamenite smeri Salathé. Salathe sta prva prosto (ocena 8a) leta 1988 preplezala Todd Skinner in Paul Piana. Leta 1996 sta smer Salathe prosto ponovila brata Thomas in Alexander Huber, ki sta ji leta 1998 dodala še pet novih raztežajev variante - smeri Freerider.
Leta 2003 sta jo kot prva Slovenca prosto preplezala Matjaž Jeran in Miha Valič. To je bil takrat sedmi prosti vzpon v smeri. Malo za njima je smer prosto preplezal še Matevž Kunšič, ki pa je večino najtežjih raztežajev splezal tehnično in jih nato brez padca preplezal z varovanjem od zgoraj. Leta 2015 sta jo prosto ponovila še David Debeljak in Gašper Pintar.

 

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti