Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Škripanje

AO Rašica v severni steni Gran Paradisa - Ker je bilo lepo vreme

... in že nekaj časa nisem bil v kaki višji alpski steni, sem imel v planu bodisi nekaj na Tirolskem ali pa na zahodu.
Vremensko in po snežnih razmerah še najbolj ugoden se je zdel Gran Paradiso, 4061 metrov visoka gora v Grajiških Alpah na zahodu Italije. Je priljubljen cilj turnih smučarjev, po tej smeri (Bertolone) pa smo plezali tudi v sklopu priprav na odpravo v Peru junija predlani. Zato smo se jaz, Tone, Miha in njegov bratranec Andrej odločili, da skočimo tja iz četrtka na petek.

Ko smo se vozili skozi dolino Valsavarenche do parkinga, smo občudovali tudi številne zaledenele slapove, ki so viseli iz pobočij nad cesto. Prespali smo v zgledno opremljenem zimskem zavetišču koče Chabod (2740 m).
Po poti smo srečali nekaj pohodnikov, sneg se je začel kakšnih sto višincev nad dolino, z višino ga je bilo vedno več in je bil dobro predelan.

Tudi od koče do pod stene se niti ni udiralo. V steni smo imeli v prvi polovici dobro predelan sneg, v drugi polovici pa vrhunski škripavec. Tik pod grebenom je podlaga postala ledena, zato smo se dva raztežaja povarovali. V steni smo naleteli tudi na sledi predhodnikov.
Na gori smo bili povsem sami, vreme sončno in vetrovno, temperatura pa januarju primerna, okrog -17 °C.

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti