Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po zdravici

Slovenske novice: ... so se vzpeli na Šenturško goro

Pohodniška sekcija Škrjančki Planinskega društva Komenda je na novega leta dan organizirala tradicionalni, že 21. Mačkov pohod

ZALOG PRI CERKLJAH - Letošnjega 21. Mačkovega pohoda na Šenturško goro se je na novega leta dan na šest kilometrov dolgi poti v hladnem in oblačnem vremenu udeležilo 34 pohodnikov iz cerkljanske, komendske, kamniške in šenčurske občine. Kljub veselemu silvestrovanju letos nihče od udeležencev na cilju ni kazal znakov utrujenosti. Osvežitev na svežem zraku jim je dala zagona za pohode v letošnjem letu.

Planinsko društvo Komenda je bilo vpisano v register društev 17. decembra 1997, za predsednika je bil soglasno izvoljen Milan Šinkovec, sicer glavni pobudnik za njegovo ustanovitev. Prvi pohod so škrjančki organizirali že čez nekaj dni, na novega leta dan 1998.

Zbirno mesto letošnjih pohodnikov je bilo v Zalogu pri Cerkljah v okrepčevalnici Marička, od koder so se odpeljali do Poženika, od tam pa krenili peš na Šenturško goro (667 m). Vodja pohoda Franc Drolec je vseskozi pazil, da so bili vsi udeleženci v strnjeni skupini.

Pred trinajstimi leti so pohodniki iz Jurčkove Dobrave gazili po skoraj 60-centimetrski beli odeji in za vzpon potrebovali uro in pol, letos pa so le od daleč opazovali sneg, kije ponoči pobelil Krvavec in vas Sveti Lenart (744 m). Najstarejši udeleženci so bili stari več kot sedemdeset let, z 78-letnim Antonom Bolko iz Cerkelj in 77-letnim Petrom Lončarjem iz Zaloga pri Cerkljah na čelu. Štirje udeleženci, Štefan Kern, Majda in Franc Drolec in Franc Vidmar, so se udeležili vseh enaindvajsetih pohodov. Na cilju so se vsi najprej vpisali v pohodno knjigo, nato pa se na kmečkem turizmu Pavlin okrepčali s toplim čajem in sladicami. Ob vrnitvi v dolino so vsi dobili pohodniško malico, ki jo vsa leta pripravijo člani pohodniške sekcije Škrjančki iz Komende in okrepčevalnica Marička v Zalogu pri Cerkljah. Med pohodom so si škrjančki ogledali tudi deset jaslic ob poti.

Na Štefanovo, 26. decembra so sicer škrjančki pripravili tradicionalni pohod, imenovan Od jaslic do jaslic, ki se ga je udeležilo 44 ljudi, ogledali pa so si vseh 18 jaslic, ki so postavljene tudi ob poženški, zaloški in komendski poti. Jaslic je bilo tokrat več, prav tako je večji obisk jaslic in Šenturške gore.
JANEZ KUHAR

Slovenske novice, 03.01.2019
Po zdravici so se vzpeli na Šenturško goro

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti