Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vdovi bosta

Delo - Anja Intihar: ... v navdih ženskam po svetu splezali na Everest

Od leta 1953, ko sta najvišjo goro sveta, 8848 metrov visoki Everest, osvojila prvopristopnika, se nanjo splezalo 4833 ljudi. Od tega je bilo le okrog 500 žensk. Morda bosta na vrhu mogočne gore prav kmalu stali še dve.

Vdovi dveh šerp, ki sta umrla pred leti, ne da bi osvojila vrh, sta se namreč v spomin na soproga odločili, da poskušata »opraviti« z očakom. Tako bosta končali misijo, ki sta jo začela njuna moža in hkrati navdihnili vse samske ženske.

Soprog Furdiki Šerpe je umrl leta 2013 na višini 8850 metrov, ko je navezoval vrvi za tuje stranke, ki so se želele povzpeti na najvišjo goro. Furdiki bo združila moči z Nimo Doma Šerpo - njen soprog je umrl, ko ga je pred štirimi leti zasul snežni plaz.

»Splezali bova na vrh in se tako soočili z najino bolečino ter se poklonili soprogoma. Osvojili bova Everest, ki ga onadva nista nikoli,« sta povedali v skupni izjavi. 42-letna Furdiki je dodala, da je njen soprog umrl ravno v času, ki za družino niso bili najbolj ekonomsko rožnati.

A se gospa kljub temu ni vdala v usodo. »Njegova smrt ni pomenila konca mojega življenja,« je dejala mati dveh otrok. »To odpravo bom izkoristila, da po svetu pošljem sporočilo, da lahko tudi vdove veliko dosežejo v življenju.«

36-letna Nima je ob tem dodala, da sta močno trenirali in osvojili dva nižja vrhova. Everest bo kljub temu hud zalogaj. Leži na nepalsko-kitajski meji, nanj se je mogoče povzpeti iz ene ali druge države. Katero smer bosta ubrali vdovi, še ni jasno, navaja Reuters.

Na Mount Everest je doslej stopilo kot rečeno 4833 plezalcev, je zapisal bloger Alan Arnette. Prva sta goro osvojila Novozelandec Edmund Hillary in Šerpa Tenzing Norgay.

Delo, 27.12.2018
VDOVI ŠERP | MOUNT EVEREST | NEPAL
Vdovi bosta v navdih ženskam po svetu splezali na Everest

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti