Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.01.2019

Slapovi in kombinirane smeri

Zadnji teden ni prinesel novega snega, pa vendar je veliko količino dela prostih dni veljalo izkoristiti v stenah, slapovih in na smučeh. Z alpinizmom sta zaenkrat skupni le prvi dve dejavnosti, za zadnjo so, kljub prvim poskusom, razmere nemogoče. V stenah večjih novosti glede razmer ni bilo. Stene so le na tanko zalite snegom. Največ ga premorejo osojne stene, južne pa bi na pogled zlahka umestili v novembrski čas, ne v trdo zimo. Sneg v stenah je bil različne kakovosti. Poleg prhkega se je našel tudi odličen škripavec

V Julijcih

Stene in slapovi v bližini Vršiča so bili pogosto obiskani. Nad prelazom so bile plezane grape v Grebencu, kjer ni šlo brez praskanja po skali. Nekateri so z Male Mojstrovke nadaljevali po grebenu do Travnika. V severni steni Nad Šitom glave so bile večkrat preplezane Kranjska poč, Košir Brelih in Severni raz. Obisk so pred novim letom dobili tudi Trmasti kamini. Preplezala sta jih Bor Levičnik in Aleš Česen. Zaradi pokončnosti je smer kazala kar nekaj skale. 

►V Trmastih kaminih. Vir: AO Ljubljana Matica

Pod prelazom so bili z obvozi ali le delno preplezani slapovi pod Prisojnikom. Od  Hanzovega do Desnega slapu je bilo od daleč moč redno videti številne raznobarvne pike. Več ledu tudi tam ne bi škodilo. Nad Krnico sta bila obiskana Prvi in Drugi slap.

Planina Zapotok je bila manjkrat obiskana. Tam je bil preplezan SZ steber. 27. decembra sta ga preplezala Miha Močnik in Matjaž Weiss (AO Železničar). Plezala sta brez derez in brez rokavic.

V Steni je bila obiskana Kratka Nemška smer. 28. decembra sta jo plezala Matej Balažic in Ivan Pešl (AO TAM). Na nasprotni strani doline sta Marija Jeglič (AO Ljubljana Matica) in Petra Klinar (Akademski AO) preplezali Brojanov raz (III, 500 m) v Stenarju. 

►Samota nad Vrati. Vir: AO Ljubljana Matica

V Kamniško-Savinjskih 

V Ojstrici se je plezalo Levo smer (IV+/III, M5, 300 m). V Mali Raduhi so bile preplezane Vetrne police (IV/II-III, 185 m). Nad Jezerskim je bil večkrat obiskan Sinji slap. Kljub pogostemu obisku, ta ni bil povsem prekrit z ledom. Bolje je bil menda obložen Spodnji Ledinski slap (WI 5, 140 m) in tudi večkrat plezan. Nekateri so se lotili Vikijeve sveče (WI 4+, 150 m). Matic Štrancar (AO Ajdovščina) in Blaž Karner (AO Ljubljana Matica) sta 26. decembra plezala Grintovčev steber (IV/3+, M5, 250 m). V njem sta našla kar nekaj solidnega snega.

Novosti nad dolino Soče

Nad Krnico v S steni Stadorja sta nastali dve novi smeri. 26. decembra so Sebastjan Domenih, Blaž Volčanjk (oba AO Bovec) in Vid Daskobler (Soški AO) preplezali smer Mavrica. Težave so ocenili z M5, največje pa so bile na vstopu in izstopu iz smeri. Smer je dolga štiri raztežaje in pol. Dva dni kasneje sta Blaž Volčanjk in Miha Kenda (oba AO Bovec) preplezala še eno smer levo od zadnje nastale. Plezati sta pričela na mestu, kjer se prične veliko starejših smeri, nadaljevala pa po lepem naravnem prehodu, ki vodi proti desni. Smeri nista poimenovala ocenila pa sta jo z M4, 320 m.

Mavrica nad in v Stadorju. Foto: Sebastjan Domenih

Srečno!

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti