Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ena za kondicijo na Raduho

Skrite poti - Andrej Bračič: Zunaj ni bilo nič kaj prida vreme. Sonce je le tu in tam pokukalo izza oblakov. Zjutraj ob deveti mi je zazvonil telefon.

Greva danes na Raduho?"
"Jaz sem za. Kdaj prideš po mene?"
"Ob desetih te poberem. Vzemi tudi svetilko zraven v primeru, da naju dobi tema."
"Kje pa začneva?"
"Izletniška kmetija Bukovc."

Ker nisva poznala razmer na severni strani Raduhe, sva s sabo vzela tudi čelado, dereze in cepin. Večina nas je navajenih, da za izhodišče izberemo Loko, danes pa sva za izhodišče izbrala izletniško kmetijo Bukovc na severni strani Raduhe.

Raduha je 2062 metrov visoka gora v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alpah, od osrednje skupine ločena z globoko sotesko Savinje. Njeno podolgovato sleme poteka in se zložno dviguje v smeri severovzhod - jugozahod, iznad katerega se dvigujejo posamezni vrhovi, od najnižjega Jelovca (1845 m), srednjega Laneža (1925 m), do visoke Male Raduhe (2029 m) in najvišjega vrha Velike Raduhe (2062 m).

S kmetije Bukovc sva se usmerila strmo v klanec po gozdni cesti, ki se kaj kmalu priključi cesti, ki vodi v smeri Raduhe. Pri markantni smreki sva zavila v gozd na planinsko pot proti Koči na Grohotu. Ko je Koča na Grohotu zaprta, prevzame njeno funkcijo bližnja gostoljubna izletniška kmetija Bukovc. Pot je zelo lepa, rahlo se vzpenja in vije po pobočju vse do Koče na Grohotu. Nadaljevala sva mimo GRS zavetišča pod Raduho. Tu se pot začne strmo vzpenjati. Sledila sva markacijam in stopinjam, ki jih je večkrat zakril veter. Ko sva se povzpela na greben, sva začutila močan in mrzel veter, hitro sva se preoblekla in nadaljevala. Veter se je spet umiril...

30.12.2018
Ena za kondicijo na Raduho

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti