Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimska vaja 2018

GRS Tržič - Slavko Rožič: Letošnje zimsko usposabljanje smo izvedli pod zahodno steno Velikega vrha v Košuti.

Nekaj pomislekov o primernih razmerah smo presegli, saj se nesreče dogajajo ne glede na količino snega in temperature zraka.

V zgodnjem jutru se še v soju čelnih svetilk v skupini vzpenjamo po poti, ki vodi proti planini Korošica. Mraza ni, tempo je določil načelnik, tako da nam ni bilo hudega. Zimskih vaj, usposabljanj ali tečajev, kakorkoli jih imenujemo, se udeležujemo z različnimi nameni. Lepo bi bilo, če bi se lahko vedno naučili kaj novega, vendar je osnovna zimska tehnika z vidika reševalcev že mnogo let bolj kot ne enaka. Spreminjajo se zgolj koncepti in pristopi k reševanjem. Zato je z vajami in učenjem podobno kot z veslanjem proti toku: če ne napreduješ, greš nazaj.

Skupaj smo v več skupinah izvedli t. i. štafetni sput izpod Prontarske smeri. Razmere so bile zahtevne, snega ravno toliko, da so bile pokrite skale na melišču in vsak korak je zahteval veliko pozornosti. Naš konstruktor, Milan Meglič, je predstavil novo podvozje za UT 2000, ki ga je izdelal za HGSS. Namesto desonderja smo preizkušali spuščanje z ID-jem, kar se nam je zdelo precej enostavnejše. V snegu, ki ni dopuščal kakšnih resnih sidrišč, smo si pomagali z naravnimi danostmi, zakopanim nahrbtnikom in tako spust, do stika s potjo na Korošico, uspešno izvdeli z več menjavami.

V drugem delu smo ponovili koncept iskanja zasutih v plazovih. Najpommebnejša je še vedno tovariška pomoč, ki je uspešna samo ob primernem znanju in opremljenosti. Nato so nam zdravniki predstavili kontrolni obrazec za ravnanje in oskrbo zasutih v plazu, ki ga je pripravila medicinska komisija ICAR MedCOM. Uporabljajo ga vse alpske reševalne službe, v slovenski GRS pa še ni implementiran. Preizkusili smo še pripomoček za stabilizacijo medenice oz. medenični pas, ki ga bomo dobile v uporabo vse postaje GRS.

Na koncu smo ponovno predstavili še sistem Recco, praktično uporabnost sistema in včasih previsoka pričakovanja glede odziva na sodobne elektronske naprave. Že leta 2010 mi je gospa Christina Lysdahl iz švedskega AB Recca na moje vprašanje, kako je z lociranjem telefonov in ostalih elektronskih naprav odgovorila: "The Recco detectors are made to find Recco reflectors. However, it sometimes happens that the detector catches a signal from other electronic devices, such as mobile phones and the ones you mention. But the signal is very much weaker, and the range very short, compared to the signal of a reflector. So we cannot guarantee that a person will be located if he is wearing a mobile phone."

Po mnenju načelnika in vodje inštruktorja, Sašota, je vaja uspela, ostali pa smo v enakem prepričanju modro molčali. Sledil je še neformalni zaključek, kjer smo analizirali skoraj minulo leto, Milan pa nam je ob lepih fotografijah na kratko predstavil še svojo plezalno avanturo v Sibiriji in vzpon na Belukho.

Besedilo: Slavc, fotografije: Vigl in Slavc

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti