Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Sam čez Antarktiko

Delo, 27.12.2018 13:11
Sam čez Antarktiko

 

 

torek, 1. januar 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 452

Delo: S 1500 kilometri je opravil v 54 dneh - Američan Colin O'Brady

Američan Colin O'Brady je postal prvi človek, ki je sam prečkal Antarktiko brez kakršnekoli pomoči. Misijo nemogoče je opravil v 54 dneh. Prijatelji, družina in oboževalci so ga lahko na 1500 kilometrov dolgi poti spremljali prek prenosa v živo. »Uspelo mi je,« je, kot je za AP dejala njegova žena Jenna Besaw, čustven s solzami v očeh sporočil bližnjim v Portlandu.

»To je bil izjemno čustven klic. Preplavila so ga čustva in hvaležnost. Vsem se je hotel predvsem zahvaliti,« je povedala njegova žena. 33-letnik je svojo pot dokumentiral v celoti na instagramu. Misijo pa je oklical za »nemogoči prvič«.

V sredo je tako zapisal, da je prehodil 129 kilometrov v zadnjem podvigu do cilja, kar mu je vzelo celoten dan.

»V zadnjih 32 urah sem se moral soočiti z nekaterimi največjimi izzivi v življenju, hkrati pa so bili to nekateri najboljši trenutki, ki sem jih doživel,« je zapisal. Vseskozi je, kot je poročal na družbenem omrežju, poslušal svoje telo, saj je »mami, sestri in ženi obljubil, da bo nehal, če bom moral«.

Tudi peščica drugih pogumnežev je prečkala celino na jugu planeta, a so jim dostavljali hrano in druge potrebščine ali pa so se, kot navaja AP, z zmaji zatekli k vetru, da jih je poneslo hitreje naprej do cilja. Leta 2016 je Britanec Henry Worsley umrl med solo podvigom, saj je ob koncu poti omedlel zaradi izčrpanosti.

Worsleyjev prijatelj Louis Rudd se je v njegov spomin podal na solo popotovanje preko Antarktike in tekmoval z Američanom, kdo se bo okitil z zmago. Rudd naj bi imel do cilja le še nekaj dni. Tam ga bo, kot je dejala Jenna Besaw, pričakal O'Brady, da bi skupaj proslavila uspeh.

Na ekstremno zahtevno pot se je Američan podal 3. novembra. Na saneh je za seboj vlekel 170 kilogramov. »Ne le, da za seboj vlečem sani, večem jih čez snežne nanose, ki jih ustvarjajo močni vetrovi,« je zapisal na instagramu 12. novembra.
Šest dni kasneje je zapisal, da je sani našel povsem zakopane v sneg, nato s je moral ves dan gristi še z vetrom, ki mu je pihal v obraz.

»Večkrat sem razmišljal, da bi se ustavil, da bi postavil šotor in zaključil z dnevom,« je zapisal na instagramu in dodal, da so mu moč dajala sporočila podpornikov iz celotnega sveta, da ni obupal.

Na 37 dan, 9. decembra, je svetu pojasnil, kako zelo se je spremenil. »Nisem več enak, kot sem bil, preden sem odšel na potovanje. Lahko to vidite v mojem obrazu?«

»Trpel sem, na smrt me je bilo strah, zeblo me je in sam sem bil. Smejal sem se in plesal, jokal solze sreče in bil zadet od ljubezni in navdiha,« je zapisal 33-letnik, ki je osvojil Mount Everest.

Ko je prispel na cilj, si je po besedah žene zaželel solate in svežih rib, saj je vseskozi jedel suho hrano. Kateri bo njegov naslednji podvig, še ni jasno.

eXTReMe Tracker