Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.12.2018

Nekaj predprazničnih vzponov

Potem, ko je že kazalo, da se bo pričelo ugodno obdobje za ledno plezanje, je odjuga zopet stanjšala slapove. Dovolj dober led je v zadnjem tednu bil pod Prisojnikom, kjer se je plezalo Desni slap (WI4+, 150 m). V Krnici je bil preplezan Drugi slap (WI4-, 200 m). V Logarski dolini so bili slapovi skromno obloženi z ledom. Plezalo se je Palenk (WI3+, 100 m) in slap Nad potjo (WI3+, 40 m). Nad Jezerskim je bil preplezan Sinji slap, ki je bil zaenkrat še v slabem stanju. Na vrhu je bilo potrebno plezanje po skali. 

Več ledu je bilo drugod po Alpah. Žiga Gosar, Blaž Karner (oba AK Črna) in Aleksander Kranjc (AO Ljubljana-Matica) so plezali v Dolomitih. V Torre Innerkofler (3098 m) so v torek, 18. decembra, preplezali ozebnik Mistica (IV/4, M, A0, 450 m). Naslednji dan so plezali slapove nad Colfoscom, zadnji dan pa še smer Paperoga (WI3+, 170 m) v Cimi Coldai. 

►V Mistici in slapovi nad Colfoscom. Vir: AK Črna

V naših grapah in kombiniranih smereh še vedno ni bilo pravih razmer. V najlažjih grapah je bilo pod derezami pogosto čutiti strukturo tal pod snežno odejo. Obiskane so bile smer Y, Cetralna in SZ greben v Begunjščici. Člani AO Rašica so plezali JV greben Dolkove špice. V Ojstrici sta v nedeljo, 23. decembra, Ivan Pešl in Tjaša Kolar (AO TAM) plezala Levo smer (IV/III, M5, 300 m).

Novi smeri v Kaninskem pogorju

V Ovčjem vršiču nad Krnico sta bili pred kratkim preplezani dve novi smeri. V prvo sta zaplezala Sebastjan Domenih in Blaž Volčanjk (oba AO Bovec) 13. decembra. Vstopila sta ob vznožju stare smeri Flink kamin, nato pa nadaljevala proti levi do lepo vidne zajede in po njej dosegla vrh. Tri raztežaje dolgo smer sta poimenovala Udristno domoljubje. Ocenila sta jo z M4. Kasneje se je Domenih vrnil in skupaj z Vidom Dakskoblerjem (Soški AO) preplezal še eno smer levo od prejšnje. Štiri raztežaje dolgo smer sta pomenovala Po zadnji modi in ocenila z M5. 

Vesele praznike in srečno 2019!

 

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih

1 komentarjev na članku "AN - 25.12.2018"

Denis Arnšek,

Zdravo,

Mistico sva plezala Žiga Gosar(LJ Matica) in Denis Arnšek (AK Črna), Aleksander in Blaž (oba LJ Matica) pa sta isti dan plezala sosednjo smer Anima Mundi.

Lep pozdrav, Denis

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti