Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Samovi gorniški večeri

Razgledi - Borut Peršolja: ... v letu 2019

Gorniški večeri, ki potekajo v soorganizaciji Planinskega društva Domžale in Knjižnice Domžale ter pod pokroviteljstvom podjetja Sam d. o. o., so v širšem slovenskem prostoru zanimiva, drugačna in ustvarjalna gorniška vez vseh, ki spoštujejo gore in ljudi, ki v njih živimo, delamo, raziskujemo, iščemo.

Hoja je beseda, plezanje je pesem, hoja je slika, plezanje je film.

Gore so kamnite, gore so oblika, gore so zračne, gore so pokrite, gore so voda, gore so prsti, gore so pokrajina, gore so dom, gore so parki.

Dosedanjih štiriinsedemdeset gorniških večerov je skušalo podobo in značaj gora in ljudi ujeti v barvit, a spoštljiv pogovor. S sogovornikom, gostjo odkrivava svet gora, raziskovalna, znanstvena in strokovna spoznanja o njih in dosežke, ki v gorah (predvsem pa v naših glavah) premikajo meje mogočega.

Gorniški večeri vstopajo v novo letno sezono. V navezi šestih sogovornikov in sogovornic stojimo v vznožju in na vrhu. In se razgledujemo.

Z nami bodo: vrhunski gorniški fotograf iz Ljubljane Dan Briški, mlada ljubiteljica gora iz Idrije Sara Sedej, gorski reševalec iz Tolmina Žare Trušnovec, himalajec in starosta alpinizma iz Mengša Tone Škarja, etnologinja in nekdanja aktivna članica PD Domžale Saša Roškar in okoljevarstvenik ter gorski kmet z Ravenske vasi Uroš Macerl.

2019
5. 2.: Dan Briški - Izostrenost pogleda
5. 3.: Sara Sedej - Užitek gora
26. 3.: Žare Trušnovec - Hvala za pomoč
1. 10.: Tone Škarja - Spomini staroste
5. 11.: Saša Roškar - Dediščina gora
3. 12.: Uroš Macerl - Vrednota aktivizma
Gorniški večeri so brezplačni in dostopni vsem obiskovalcem in ljubiteljem gora – tako kot resnične gore.

Vsakoletni program gorniških večerov oblikuje mag. Borut Peršolja, inštruktor planinske vzgoje, geograf in gorniški publicist, član Planinskega društva Domžale.

Precej zvesto poslušalstvo. (Fotografija: Lojze Popelar)

Poslušalci in gledalci so deležni 75 minut različno zasoplega doživetja, ki se mu lahko s svojimi postavljenimi vprašanji aktivno pridružijo tudi sami.

Gorniški večer z Alešem Čerinom
Hoja je preprostost. (Fotografija: Lojze Popelar)

Od leta 2014 so v sodelovanju z Domzalec.si pogovori večinoma tudi posneti in na voljo na spletu.

Varnost v gorah je tesno povezana s spoštovanjem znanja, veščin in izkušenj. Tako kot je dobra priprava na turo eden ključnih dejavnikov odličnega doživetja, je tudi stalen termin gorniških večerov eden od dejavnikov zanesljivosti: srečujemo se (praviloma) vsak prvi torek v mesecu ob 19. uri.

Gorniški večer s Katarino Stegnar Gore na odru.
(Fotografija: Lojze Popelar)

Povabljeni v dobro gorniško družbo!

20.12.2018 20:08

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti