Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Slovenska nagrada

Slovenska nagrada za družbeno odgovornost HORUS 2018

horus.si: o nagradi horus
Vizija nagrade HORUS je postati vodilna slovenska nagrada s področja uravnotežene in inovativne družbene odgovornosti. Arhiv nagrajenih podjetij bo sčasoma prerasel v knjižnico primerov slovenske dobre prakse na področju družbene odgovornosti pri IRDO, ki bo postala nepogrešljiv in referenčen vir znanj in spoznanj s tega področja  


Delo, 2_.12.2019
Nagrade Horus Podelili so jih že enajstič

 

nedelja, 23. december 2018, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 382

za družbeno odgovornost HORUS 2018 Voščilo v dveh slovenskih jezikih

Družbena odgovornost je vtkana v planinstvo s skrbjo za naravo, za dobre medsebojne odnose in prostovoljstvo.

Nagrade so letos podeljevali že desetič, tokrat pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade RS Marjana Šarca, ki je poudaril pomen sodelovanja. Pokrovitelji podelitve so Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Urad Vlade RS za mladino in organizatorji nagrade IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi in številni partnerji.

Odbor Planinstvo za invalide (OPP) je v četrtek, 13. decembra, za svoje delo in izpeljano inovativno vseslovensko prostovoljsko akcijo gluhi strežejo v planinskih kočah zasluženo prejel nagrado HORUS za družbeno odgovornost za leto 2018.

Podeljevalci so v poročilu (PDF) o delu ocenjevalne komisije za Slovensko nagrado za družbeno odgovornost HORUS 2018 zapisali: ”Projekt »Gluhi strežejo v planinskih kočah« zaznamujeta inovativnost in socialni čut. Projekt orje ledino in predstavlja edinstven način samozavestnega vključevanja depriviligiranih skupin (gluhi in naglušni) v aktivno družbeno in poklicno življenje. Je izjemna pobuda in že na prvi pogled izvedena z najvišjo mero profesionalnosti in hkrati srčnosti. Zato pohvala za zanimivo idejo ter iskrene čestitke za projekt, pogum in odlično izpeljane aktivnosti!”

Odbor stremi k vzpodbudnega ustvarjanju okolja za invalide/OPP in osebe na invalidskih vozičkih z inkluzijsko komponento, da bodo okusili planinstvo kot način življenja.
Osrednji cilj je omogočiti invalidom/OPP spoznavanje in doživljanje gora z izvajanjem pohodov, s sodelovanjem ter razvojem kadrov in zabeleženjem planinskih poti za invalide/OPP in invalide na vozičkih. Bogatiti blagovno znamko in planinec ter integracija v Planinsko zvezo.
Z vključevanjem skrbeti, da družba prepozna doprinos skupine in vsakega posameznika, kljub njegovi drugačnosti.

Odbor Planinstvo za invalide/OPP deluje v dobro družbe in dobro posameznika, od koder vznikne družbena odgovornost in najprej se premakne pri posamezniku. Mar nam je kar se dogaja okrog nas in verjamemo, da lahko naredimo korak k spremembi z vztrajnostjo. Nekateri koraki so majhni in komaj opazni, drugi, kjer je vključenih veliko ljudi pa odmevni, tako kot delovanje Planinstva za invalide /OPP.

Člani ocenjevalne komisije so čestitali odboru in povedali, da podpirajo naše prostovoljske napore, a da je naš projekt nekaj, kar bi morala država prevzeti. Odbor z veseljem odstopi idejo in izkušnje v ‘državno’ rabo. Na nacionalni nivo.

Avtorja kozmogramov sta Marko in Marika Pogačnik. Pojem kozmogram preveden v slovenščino pomeni »jezik, ki ga govori vesoljna celota«.
Odbor je prejel je kozmogram na temo soustvarjanja. Dve skupini črt, ki se ena drugi približujeta z dveh različnih strani simbolizirata skupni napor pri tkanju nečesa novega v tkanini življenja.

Praznično voščilo v dveh slovenskih jezikih, ki smo ga soustvarili.

Poslanstvo nagrade HORUS je spodbujati celovitost v razmišljanju, inovativnost v delovanju in odgovornost pri poslovanju slovenskih podjetij. Z nagrado želimo krepiti zavedanje o pomenu družbene odgovornosti za nas vse in opozoriti na našo soodvisnost, ki se je še vse premalo zavedamo. Opozoriti želimo na to, da je za vsako dejanje najprej odgovoren posameznik, ki deluje v organizaciji in izven nje. In vsi posamezniki, ki jih nekdo vodi, sestavljajo učinkovito, odgovorno ali pa neodgovorno organizacijo. Promovirati želimo primere dobre prakse v javnosti in s tem spodbujati podjetja k bolj odgovornemu in učinkovitemu poslovanju.
Horus je del nacionalne strategije osveščanja za več družbene odgovornosti, ki jo na ta način izvajajo številna strokovno-interesna združenja v sodelovanju z Inštitutom za razvoj družbene odgovornosti – IRDO in PRSS – Slovenskim društvom za odnose z javnostmi.

Horus je bog, ki predstavlja višjo zavest planeta Zemlje in je odgovoren za razvoj človeštva, zato je bil izbran kot simbol slovenske nagrade za družbeno odgovornost. Horus je tudi eden najbolj znanih starodavnih egiptovskih bogov, je tudi eden najstarejših. Egiptovska beseda “her” (hor, har), iz katere izvira njegovo ime, pomeni “tisti na višinah” ali “oddaljeni”. Mitološko so si Horusa predstavljali kot božanskega sokola. Horus je pogosto simbolno predstavljen kot stilizirano oko – simbol sokolovega očesa. To oko je postalo simbol za stanje nepoškodovanosti, zdravja, čvrstosti ali popolnosti.

Marjeta Čič in Jurček NOWAKK
 

eXTReMe Tracker