Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prva predstavitev

V Tolminu odzivna promocija nove knjige Jožeta Andlovica

Kadar gre za dogodek, povezan z danes že legendarnim himalajskim zdravnikom, ki je del svojega poklicnega poslanstva posvetil tudi ljudem v gornjem Posočju, se le-ti plebiscitarno odzovejo. Tudi tokrat je bilo tako.

V sredo 19. decembra zvečer smo bili priča prijetnemu zaključku letošnjega jubilejnega leta Postaje GRS Tolmin, obenem pa zadnjem zimskem planinskem večeru PD Tolmin v letošnjem koledarskem letu.
Avla Knjižnice Cirila Kosmača je bila spet polna obiskovalcev, tudi iz drugih delov Slovenije.

Na programu je bila predstavitev knjige Jožeta Andlovica, Kadar boš na rajžo šel – Dnevnik himalajskega zdravnika, ki je bila že večkrat poprej najavljena v sklopu celotnega programa letošnjih jubilejnih prireditev Postaje GRS.

Knjigo smo na kratko že predstavili. O njeni vsebini in razlogih, ki so botrovali njeni izdaji ter o njenem avtorju je spregovoril Žarko Rovšček, urednik in avtor obširne spremne besede. Za lažje razumevanje vsebine knjige in delovanja odprave na Kangbačen leta 1965 je bila že pred začetkom predstavitve pripravljena krožna projekcija fotografij s kratkimi pojasnili.

Večer so glasbeno in svečano obarvali zvoki citer Danice Butinar, ki je tudi v nadaljevanju s svojimi vložki lepo popestrila govorni del predstavitve.
Le-to so s svojim obiskom počastili številni prijatelji in znanci Jožeta Andlovica iz različnih krajev Slovenije, najbolj opazni štirje njegovi tovariši, himalajci z odprave na Kangbačen 1965, Marko Butinar, Pavel Dimitrov, Tone Sazonov – Tonač z ženami in Tone Škarja. Slednji je uvodoma nagovoril prisotne in prispeval nekaj osebnih spominov na dr. Jožeta Andlovica.
Predstavitvenega večera sta se udeležila tudi Jožetova žena Darinka in sin Jože.

V kulturni del programa se je potem s svojo staro in nepogrešljivo harmoniko vključil Pavel Dimitrov, ki je tudi spregovoril občinstvu in obudil zgodbo izpod vrha Kangbačena, ki bi se brez prisotnosti dr. Andlovica v Taboru III lahko zasukala bolj tragično. Vselej in povsod ga je spremljala njegova stara harmonika, tako tudi na odpravi na Kangbačen leta 1965, zato je sodila tudi v svečan večer v sredo. 

Promocija kake nove knjige je vedno razlog za veselje, saj pomeni njen prvi stik z javnostjo in bodočimi bralci. Tokratni dogodek je bil uradna in prva predstavitev zadnje letošnje publikacije Postaje GRS Tolmin v jubilejnem letu, obarvanem z različnimi dogodki, obenem pa tudi spominski večer, posvečen dr. Jožetu Andlovicu, ki se je pred desetimi leti prav tako v avli tolminske knjižnice veselil predstavitve svojega knjižnega prvenca Skozi sotesko druge svetovne vojne. Prednovoletno vzdušje, veselje ob novi knjižni izdaji in bolj spontan kot vnaprej planiran kulturni program, so obiskovalce napolnili s pozitivnimi sporočili.
Takemu razpoloženju gotovo tudi pokojni Jože Andlovic, s svojo prislovično vedrino in optimizmom, ne bi oporekal. Sedem let po svojem zadnjem slovesu je ponovno združil na enem mestu številne dobro misleče ljudi, ki se po uradnem delu predstavitve kar niso mogli raziti. Na pobudo citrarke Danice Butinar so med programom celo zapeli.

 

G-L, 05.12.2018: Kangbačen 1965
                  Kadar boš na rajšo šel

G-L, 12.11.2008: Jože Andlovic - 85 let

G-L, 21.04.2008: Predstavitev knjige
  Skozi sotesko druge svetovne vojne

G-L, 03.10.2011: Jože Andlovic 


 


Tone Škarja, Anton Sazonov, Pavel Dimitrov, Danica Andlovic, Žarko Rovšček, Marko Butinar in Jože Andlovic ml.

Fotografije: Miljko Lesjak  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti