Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenski športniki leta

Večer, Šport - Uroš Gramc, Zoran Mijatovič: Športnik leta: Iz Amerike le po sinovo trofejo. Niso še prav postrgali smetane za …

… uspešno iztekajoče se leto, že gledajo leto in pol v prihodnost - proti Tokiu. Bil je to večer za gospodične in dame, ne le za najboljše slovenske športnice, plezalko Janjo Garnbret, judoistko Tino Trstenjak in tenisačico Kajo Juvan ter jadralski tandem Veronika MacarolTina Mrak. Še pri moških so na oder stopile: mama košarkarja Luke Dončića, dekle kolesarja Primoža Rogliča in žena biatlonca Jakova Faka. Pa še one so govorile o – ženskah.

Punci, lepo se oblecita!
"Če ga poljubljajo druga dekleta, pomeni, da zmaguje," se je duhovito izmuznila Lora Klinc ob vprašanju, ali je kaj ljubosumja, ko njen srčni izbranec prejema čestitke od mičnih hostes na odru za zmagovalce. Bencinski športi imajo tak protokol z lepoto, kolesarstvo se tega ne brani. Za razliko od tekmovanj so najboljše slovenske športnice na odru Cankarjevega doma sijale v elegantnih večernih toaletah. Ker so upoštevale namige … "Niso nama povedali, kaj naju čaka v Ljubljani, so nama pa rekli, naj se lepo oblečeva. Zelo sva presenečeni, nisva pričakovali nagrade, zelo sva je veseli," je dejala umetniška polovica najboljše slovenske ekipe Veronika Macarol.
Primorska slikarka je priznala, da pri delu že uporablja zlato barvo. "To najbrž že nekaj pomeni …" Tina Mrak jo je dopolnila, ni skrivnost, kaj si želita na naslednjih olimpijskih igrah. "Samo leto in pol je še do Tokia, popolnoma sva osredotočeni. Ja, lahko rečeva, da si želiva medaljo, in naredili bova vse, da jo prineseva domov," je odločena krmarka skupne jadrnice, ki jo zagotovo motivira tudi to, da sta bili v Riu "šele" četrti. Zlato je tam vzela predsinoči v prestolnici srebrna Tina Trstenjak, ki menda s trenerjem Marjanom Fabjanom v trezorju čuva skrivnostni recept ponovnega naskoka na olimpijski tron. "Ni časa za zabavo, čeprav je konec sezone. Pri nas traja celo leto, zato se bomo malo poveselili le s starega leta na novo," je dejala Celjanka, naj športnica Slovenije 2016, ki bi bila še eni kroni zagotovo spet zelo blizu s ponovitvijo zlata iz Ria.

Na Maldivih le brez plezanja
Vse več naših športnikov je z mislimi že v daljni Japonski. Tudi najboljša športna plezalka zemeljske oble Janja Garnbret. Na vprašanje, ali ob uvedbi njene panoge na naslednje olimpijske igre že čuti pritisk, izstreli z: "Da!" Kratko, jedrnato, brez okolišenja. Tako neposredno, da se nasmeji vsa dvorana. Spočita je prišla svetlolaska z Maldivov. Drugače niti ne gre: "Na nadmorski višini enega metra pač nisem našla nobenih sten in oprimkov." Na dopustu je bila s partnerjem Domnom Škoficem, prav tako plezalcem, ki je bil tokrat v drugem planu. "Definitivno nisem ljubosumen. Saj ni moja konkurenca. Mi pa daje motivacijo za naprej," je priznal, ko je ob strani čakal in opazoval svojo izbranko v soju žarometov, obkroženo s kopico novinarjev. Da je izbrana za športnico leta, je, kot pravi, sanjala že kot otrok. A čeprav je naredila novo kljukico v karieri, se je počutila kar nelagodno: "Ne počutim se kot zvezda in si to niti ne želim biti. Rada sem preprosta Janja, kot sem vedno bila. Moram povedati, da se ne počutim dobro v obleki. Nisem vajena tega, čeprav se rada zrihtam."
Je pa vajena tako blesteti Mirjam Poterbin. Od sina Luke Dončića, ki je lahko navijače pozdravil in se jim zahvalil za celonočne seanse bedenja in navijanja le prek videoposnetka, je prevzela vlogo prve zvezde prireditve. "Ves čas sem v ZDA. V Slovenijo sem prišla izjemoma, le za to prireditev," je povedala in s tem poklonila največji kompliment organizatorjem. Ti še v petek niso vedeli, kdo bo prevzel Lukovo priznanje, v soboto jim je dama potrdila svoj prihod. Ni bila sama, družbo sta ji delala mati in partner. Vsi skupaj skrbijo, da Dončićeva emigracija čez lužo poteka čim manj stresno: "Sicer pa je Luka res prilagodljiv. Selitev mu ni predstavljala nič težkega. Itak samo igra, trenira, potuje in to je to. In spremlja športno dogajanje v Sloveniji. Da je veliko evforije okrog njega, se mu zdi običajno. To spada zraven. Zato sem tako ponosna nanj, ker je ostal na trdnih tleh." A tudi mama ne sedi križem rok, v ZDA si je že našla delo v svoji branži, lepotni industriji.

Posebna čast: najboljši med super športniki
Kako se da živeti košarkarske sanje malo drugače, tudi brez NBA-ja, pa so podoživeli fantje z vseh vetrov, zbrani v ulično košarkarsko ekipo Pirana, prav tako dobitnico ene od nagrad. Podobno kot športno plezanje bo tudi ta košarkarska zvrst na naslednjih olimpijskih igrah doživela debi in ob Garnbretovi se tako premierni nastop obeta še enemu Korošcu, Adinu Kavgiču. "Leto 2019 bo odločilno. Z malo sreče, če bomo zdravi, bi se nam lahko tudi ta zgodba uresničila," pove 31-letnik, ki se s kolegi preživlja s praznjenjem nagradnih skladov, pri čemer potuje po celem svetu in premaguje tudi bodoče ali nekdanje NBA-jevce: "Pet na pet ali tri na tri pač ni isto. Eno je kot sprint, drugo tek na srednje proge. Američani pač preveč igrajo ena na ena in so hitro lahek plen."
Da pa bi zadostili moškim kvotam in da bi s prve roke dobili občutke, kako je biti športnik leta, smo za rokav pocukali še Andreja Hauptmana, ki ima vsaj nekaj, česar Roglič še nima. "Ah, to je samo češnja na torti, drugače pa so me mnogi slovenski kolesarji že davno presegli," je bil skromen slovenski športnik leta 2001. "To je res posebna čast, da si izbran za najboljšega med samimi superšportniki. Bil sem med mlajšimi in pozornosti nisem bil vajen. Velik izziv je bil zame biti na velikem odru, sem bil kar v zadregi," se je ob spominih nasmehnil nekdanji kolesar, ki se s športom danes ukvarja kampanjsko, redno pa spremlja predstave košarkarskega čudežnega dečka: "Vem, kako težek je preskok v profesionalizem, ne le športno, treba se je integrirati v drugo okolje. Luka je naredil super prehod, vsi smo navdušeni."

Uroš Gramc, Zoran Mijatovič

Fotografija (Robert Balen): Tina Trstenjak in Janja Garnbret
si že zdaj marsikaj povesta o naslednjih olimpijskih igrah.

Vecer.si 20.12.2018 18:45
Slovenski športniki leta
Iz Amerike le po sinovo trofejo

"Ne počutim se kot zvezda, rada sem preprosta Janja."
"Če ga poljubljajo druga dekleta, pomeni, da zmaguje."


Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti