Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 20.12.18

Primorski dnevnik: Pohod Te skupne stezice | Novoletni Medvedjak | Drevi v Trgovskem domu srečanje o smučarskih tečajih

Pohod Te skupne stezice

V okviru projekta, ki so si ga zamislili predstavniki vasi Prebeneg Dolina, Mačkolje, Osp, Kastelec in Socerb, da bi ovrednotili nekdaj uhojene steze, ki jih je meja prekinila in so jih bili zato ljudje prisiljeni opustiti, se bo v nedeljo, 23. decembra, odvijal pohod »Te skupne stezice«.

Zbirališče ob 9. uri pri cerkvi v Prebenegu. Udeleženci se bodo okrog 9.30 podali proti Kastelcu in se po krožni poti ob 13. uri vrnili v Prebeneg v park Jože Rapotec. Sledila bo predstavitev širšega istoimenskega projekta, ki so siga organizatorji zamislili in udejanili v želji, da bi prišlo do utrjevanja odnosov med tu živečim prebivalstvom, povezovanja v koriščenju naravnih lepot in odpravljanju zaprek, ki jih je meja v desetletjih postavila na ozemlju in v glavah ljudi. Sledila bo družabnost.

Novoletni Medvedjak

Pred tridesetimi leti so se SPDT- ejevci, na pobudo takratnega odbornika Franca Armanija, prvič organizirano podali na novoletno planinsko turo, da bi si na osvojenem vrhu voščili, saj je za planinca tako voščilo najlepše in dobra popotnica za novo sezono. Za cilj so izbrali Medvedjak, ki se sicer s svojimi 472 metri nadmorske višine ne more kosati s prestižnimi vrhovi. A važno je doseči vrh, četudi je tura nezahtevna. Zaradi posebne geografske lege pa vrh vsakič poplača pohodnika z izrednim razgledom na celotno kraško planoto vse do vrhov Julijcev v daljavi, na drugi strani pa na morsko širjavo in razčlenjeno obalo. Prijeten, nenaporen novoletni pohod je postal z leti zelo priljubljen in prava stalnica v delovanji SPDT-eja. Na novoletni dan smo se od tedaj tržaški planinci redno vzpenjali na Medvedjak in vrh osvajali ob vsakem vremenu: močili smo se in se stiskali pod dežniki, hodili smo v megli in v strupenem mrazu, gazili v snegu pa tudi uživali v prijetno toplem, sončnem vremenu. Vedno pa smo se vračali zadovoljni in s prijetnimi občutki. Tako se bomo na vrh Medvedjaka povzpeli tudi v torek, 1. januarja 2019. Zbrali se bomo na Poklonu pri restavraciji Furlan na Repentabru, ob 14. uri in se napotili proti vrhu, kjer si bomo voščili in nazdravili novemu letu. Nujna pohodniška obutev in pohodniške palice.

Drevi v Trgovskem domu srečanje o smučarskih tečajih

Zima je te dni nekoliko glasneje potrkala na vrata, v prihodnjih dneh pa bo prišla tudi pošiljka snega. Naravnega. Pri Slovenskem planinskem društvu hitijo z organizacijskimi pripravami, saj bodo že 12. januarja začeli s smučarskimi tečaji. K organizaciji sodi seveda tudi ustrezna informacija o tem, kako tečaji potekajo, kdo jih vodi, kje in kako. Ker večino tečajnikov sestavljajo otroci, je pomembno tudi ponuditi osnovne informacije o opremi in obleki. Za to morajo seveda poskrbeti starši oziroma spremljevalci. V okviru priprav na začetek tečajev alpskega smučanja za začetnike in nadaljevalnih tečajev sodi današnje srečanje ob 18.30 v Trgovskem domu v Gorici, kjer bo Livio Rožič predstavil letošnjo pobudo. Srečanje je seveda namenjeno v prvi vrste staršem in seveda tudi potencialnim tečajnikom. Tečaji bodo v kraju Forni di Sopra ob sobotah in nedeljah. Prvo srečanje bo 12. januarja. Ob zadostnem povpraševanju bo društvo poskrbelo tudi za avtobusni prevoz iz Gorice. Prijave bodo sprejemali na društvenem sedežu (Verdijev korzo 51/int) 27. decembra, 3. in 10. januarja, vsakič med 18. in 20. uro. Tudi v novi sezoni bo SPDG speljalo pobudo v sodelovanju s SK Brdina.

20.12.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti