Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mini vodnik: Kalimnos

  22.12.2018
G-L:  "Kibubazin" 


sobota, 22. december 2018, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 469

Kibubazin - Mitja Valentan - Še do nedavnega neznani grški otok v jugovzhodnem delu Egejskega morja 

... se je v borih dvajsetih letih razvil v pravi dragulj za vse navdušence športnega plezanja.

Velik 135 kvadratnih kilometrov in s 16.000 prebivalci je Kalimnos v veliki meri skalnat. Plezalni potencial je v drugi polovici 90. let na otoku prepoznal italijanski plezalec Andrea Di Bari. Navdušen nad možnostmi se je leto kasneje vrnil s prijatelji in opremili so prvih 43 smeri v sektorjih Arhi, Odyssey in Poets. Kaj kmalu so začeli sodelovati z lokalno oblastjo in prvi sadovi so se pokazali leta 2000 z organizacijo večjega plezalnega dogodka. Kalimnos od takrat naprej vsako leto obišče vse več ljubiteljev vertikalnega sveta.

Prihod

Najbližje mednarodno letališče je na sosednjem otoku Kos. Pristanišče Mastichari, od koder večkrat dnevno pelje trajekt na Kalimnos, je od letališča oddaljeno dobrih deset minut vožnje s taksijem, podnevi pa vozi do tja tudi avtobus. V močnem vetru trajekt na Kalimnos ne pluje. To smo izkusili tudi mi, saj smo bili prisiljeni ostati na Kosu do jutra, tako da smo prespali v lokalni restavraciji. Iz pristanišča in obenem glavnega mesta Kalimnosa Pothia vozi avtobus po vsem otoku. Otok ima tudi majhno letališče, ki pa ni primerno za mednarodne polete.

Masouri

Zgoščeno naselje, ki se razteza med morjem na eni in skalo na drugi strani, je center plezalskega dogajanja. Poleg prenočišč najdete lokalne markete s hrano, trgovine z najnovejšo plezalno opremo, okrepčevalnice s hitro prehrano in ostalo. Na Kalimnosu ni pitne vode, so pa v tem in okoliških mestih po otoku avtomati, kjer jo lahko natočite brez stroškov. Nad Masourijem se dviga nekaj velikih sektorjev, do katerih je 20-30 minut dostopa.

Plezalne smeri

Smeri na Kalimnosu so daljše kot pri nas, zato je najpomembnejša stvar pred vsakim plezanjem vozel pred koncem vrvi. V povprečju so dolge 30 metrov, kar pomeni, da je standardna oprema 70-metrska plezalna vrv in minimalno 15 kompletov. Skala ni krušljiva, je pa v okolici plezališč veliko koz, ki prožijo kamenje z vrha sten. Čelada je torej priporočljiva. Plezanje je izredno raznoliko, sestavljeno iz različnih apnenčastih kamnin, tufov in kapnikov. Na otoku je več kot 3200 smeri. Največ se jih giblje v razponu ocen 6a in 6b+, najtežjo smer pa je leta 2009 vpel Adam Ondra, Los Revolucionarios z oceno 9a.

Prevozi po otoku

Za hitrejše potovanje med bolj oddaljenimi sektorji je na voljo skuter, ki se ga da za solidno ceno najeti za dan ali več. S prevoznim sredstvom najdete na drugi strani otoka zanimive, manj obljudene sektorje z lepo okolico, kot so The Beach, Secret Garden in Sikati Cave. V raznoliki panorami med krožno vožnjo po otoku pa se najdejo skriti kotički za kopanje, področja za plezanje nad morsko vodo, mesteca s tradicionalno lokalno kuho in zeleno področje v dolini Vathy, kjer rastejo citrusi in začimbe.

Dobro je vedeti

 • Na Kalimnosu ne reciklirajo odpadkov, zato pazite, da ne kopičite plastike po nepotrebnem in uporabljate okolju prijazne izdelke.
 • Bolje kot kupiti novo plastenko vode si je napolniti staro na vodnem avtomatu, označenem z besedo Temak.
 • Ne hranite koz, ker se jih ne boste znebili.
 • Zapirajte lese na poti do plezališč.
 • Fige rastejo vsepovsod in jih lahko jeste.
 • Kalimnoški med velja za najboljšega v Grčiji.
 • V preteklosti je bila glavna panoga na otoku pridelava morskih spužev.
 • Kalimera lahko pozdravljate zjutraj in čez dan, efcharisto pa se zahvalite.
 • Tudi stometrska vrv pride v poštev, saj so nekatere čudovite smeri daljše od 40 metrov.
 • Telendos je otok nasproti Masouria, na katerega vozi trajekt in kjer so opremljene smeri za večraztežajno plezanje.
 • Po dveh dneh aktivnega plezanja sledi dan počitka.

Ko ne plezate

Kalimnos je tudi odlična lokacija za potapljanje. Na otoku je več potapljaških ponudnikov, pri katerih si lahko izposodite potapljaško opremo ali pa izvedete svoj prvi potop v družbi izkušenega inštruktorja. V Masouriju je peščena plaža z gostinsko ponudbo, pri kateri pa lahko poleti, ko otok obišče veliko turistov in tudi neplezalcev, celo zmanjka prostora. V okolici so globoke jame z izjemnimi stalaktiti in stalagmiti, ki pa se jih brez ustrezne jamarske opreme in izkušenj nikar ne odpravite raziskovat.

Doživetje plezalnega duha na otoku pusti vtis na slehernem posamezniku, ki je na kakršen koli način vpet v plezalsko kulturo. Ne samo raznoliko plezanje vseh težavnostnih stopenj, tudi gostoljubje domačinov je brez primere.

eXTReMe Tracker