Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.12.2018

Jesensko-zimsko dogajanje in prihajajoči dogodki

Po kratkem, nenačrtovanem premoru, so novice spet tu. Objavljamo jih v času, ko so se pred dvajsetimi leti na svetovnem spletu prvič uradno pojavile spletne strani Gore...ljudje. Tedaj so se tudi alpinistične novice, po treh desetletjih izhajanja v časopisu Delo, preselile na ekrane in izhajale v takšni obliki vse do današnjih dni. Tiskane AN je uredništvo sčasoma prav tako spravilo v elektronsko obliko in omogočilo enostavno brskanje po bogatem arhivu alpinističnega dogajanja v daljni in bližnji preteklosti. Še enostavneje bo brskati po arhivu na novem spletnem mestu, ki se sedaj že kaže na obzorju. Na njem bodo AN še naprej imele svoje mesto. Še naprej si želimo, da bi tudi današnje in prihodnje alpinistično dogajanje bilo, kar se le da, zabeleženo in ohranjeno. 

Poročilo Jiazi Feng 

Nekaj o odpravi Marka Prezlja in Urbana Novaka (oba AO Kamnik) v Sečuan je bilo moč razbrati iz sporočil. Sedaj je na voljo še podrobno poročilo ...>

Otvoritev zimske sezone

Letošnja zima zaenkrat še ni pokazala zob. Sneg je že pobelil gore vendar s svojo debelino in kakovostjo ni omogočal veliko izbire. Izkoristiti je bilo potrebno ponujeno, stisniti zobe in kljub zgodnje sezonski nevplezanosti zariniti v kakšno slabo narejeno smer. V poštev so v glavnem prišle nižje, po oceni lažje, a v danih razmerah ne nujno lahke smeri. Takšne so bile večinoma na muhi v tem mesecu. Dober trening in hkrati užitek ob ustvarjanju kratkih intenzivnih zgodb. Tanek in prhek snežni pokrov, pomanjkanje ledu, pobeljene skalne razčlembe in skrita varovala so ocene težavnosti potisnili na drugi tir. V takih primerih razmere, težavnost in občutja najbolje predstavi povedana ali napisana zgodba. Tukaj pa lahko zopet razglabljamo, kakšna bo ta zgodba ob uporabi svedrovcev in kakšna brez njih? O še enem pogledu na uporabo svedrovcev lahko berete v 9. kolumni ...>

Pa pojdimo k zgodbam. Napeto zgodbo sta si v nedeljo, 16. decembra, ustvarila Aleksij Kraljič in Jernej Rijavec v Desni varianti Zgornjega stebra Brane. Aleksij jo je na društveni strani delil s širnim svetom. Napetih detajlov v neuporabnem snegu in bolj uporabni skali jima ni manjkalo. V ne tič ne miš razmerah sta smer konec novembra plezala tudi Blaž Karner in Aleksander Kranjc (oba AO Ljubljana-Matica). Z glagolom ˝rila˝ sta označila svoje takratno plezanje po stebru. Snežni poprh jima namreč ni koristil. 30. novembra sta nato preplezala še Kranjsko poč v Nad Šitom glavi, kjer sta zopet vadila praskanje po skali. Čeprav je bilo snega v tej smeri več, ta ni bil uporaben. Zadnji znan vzpon v Kranjski poči sta opravila Matej Balažič in Ivan Pešl (AO TAM) v soboto, 15. decembra. Podrobneje o razmerah nista pisala, sta pa vzpon ocenila z M5+. Plezala sta šest ur.

V zadnjih tednih je bilo pestro v Mali Raduhi. Večkrat je bila plezana smer ZZ. Obiskan je bil tudi bližnji Kamin pri Durcah (M5, 120 m). Tega sta 1. decembra plezala Matej Balažic in Ivan Pešl (AO TAM). Marko Mavhar in Marko Volk (AO Grmada Celje) sta s Kaminom pri Durcah opravila dan kasneje, 1. decembra pa sta plezala Zagorčevo smer (M6, 130 m). 7.decembra sta preizkusila formo tudi v daljši smeri in sicer v 500 metrskem Peščenem razu Turske gore. Ime je zaradi krušljivosti na mestu, povzeto po enem izmed njiju pa bi se lahko v takratnih razmerah imenoval tudi Peklenski raz. Spopadala sta se namreč s kar zahtevnim plezanjem ob slabem varovanju. Težavnost sta ocenila z M5, plezala pa sta 6 ur.

►V Peščenem razu. Vir: AO Grmada Celje

V Končnikovem vrhu v Peci sta 9. decembra Maja Dobrotinšek in Leon Ramšak (AO Grmada Celje) plezala smer Koline (III, M4, 50-60°, 200 m). Za smer je bil značilen kratek strm vstop, vmes zmerno strmo pikanje, za zaključek pa manjši kamin.

Nove smeri v Dalmaciji 

Nekaj časa nazaj smo pisali o novi smeri nad Crikvenico. Omenili smo novo smer Marinke Dretnik, Grege Kavščka, Marjana Turšiča – Manjane in Stanka Miheva – Miha z imenom Medvedov brlog (IV-/II-III, 110 m). Slednjo so preplezali 28. oktobra. Dva dni kasneje so v bližini preplezali še eno novo. Druga smer poteka v bližini zaselka Podskoči. Linijo so poimenovali Balkanski bojevniki (V/IV, II-III, 140 m). Plezali so jo dve uri.

                          ►Balkanski bojevniki. Vir: Plezanje.net

Kasneje sta se Stanko in Marjan odpravila dlje na jug in sicer v stene kanjona Badnjevica. Tam sta preplezala prvenstveni smeri Vonj kadulje (IV+/II-III, 160 m) in Kula (IV-/II-III, 180 m). Obe smeri sta plezala dve uri. 

►Vonj kadulje in Kula. Vir: Plezanje.net

Filmski festivali

V Bovcu bo od 28. do 30. decembra večere pestril 12. Bovec outdoor film festival (BOFF). Alpinisti bomo prišli na svoj račun s predavanjema Aljaža Anderleta in Bogdana Biščaka, ter filmi z alpinistično tematiko. Med drugim bo predvajan dokumentarni film o plezanju ledu v Breznu pod Velbom v Kaninskem pogorju, kjer je šlo za edinstven prvenstveni vzpon in verjetno prvo veliko podzemno ledno smer na svetu, preplezano s sodobno alpinistično tehniko. Program festivala ...>

PD Črna na Koroškem bo naslednje leto organizirala 3. planinski filmski večer E.M. Savellija. V filmih bo moč uživati 16. februarja 2019 ob 18. uri v Kulturnem domu  v Črni na Koroškem. V prvem delu programa se bodo vrteli filmi E.M. Savellija, v drugem pa prispevki koroških ljubiteljev gora različnih statusov - tudi alpinistov.  Na strani AK Črna so objavljeni  pogoji sodelovanja ...> Korošci vabljeni k sodelovanju! 

Tržiški veterani

Veterani AO Tržič so se tudi letos zbrali in plezali. Letos so si za kraj druženja izbrali Gradiško Turo nad Vipavo. Več ...>

Srečno!

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti