Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Labirint na Olševo

Skrite poti - Andrej Bračič: Za tokratno turo sem izbiral Olševo. Iz Spodnjega Slemena vodi na vrh lahka označena planinska pot.

Zaradi vetroloma je do vrha grebena zelo veliko podrtih dreves, mimo katerih smo iskali pot. Pravi labirint, kjer smo se plazili čez drevesa in pod njimi. Bilo je zelo zanimivo, predvsem pa zelo razgibano. 

Glavni vrh Olševe je Govca s 1929 m višine. Na pet kilometrov dolgem enakomerno razpotegnjenem razglednem grebenu pa se nahajajo še vrhovi Obel kamen na zahodnem robu, Gladki vrh in Lepi vrh na vzhodnem delu grebena. Domačini tam naokrog ji rečejo ’ouvševa’, po drevesu jelši, ki se v krajevnem besednjaku sliši kot ’jeuša’.

Do prvega resnega vzpona me je vodila gozdna cesta, kjer sem se povzpel na zgornjo cesto in tukaj se je labirint začnel. Podrte smreke in macesni so ležali kot paličice na začetku igre mikado. Sledil sem stopinjam, ki so me kaj kmalu pripeljale do točke, kjer sem tudi obrnil. Nisem imel ideje, kako bi lahko nadaljeval. Vrnil sem se za nekaj deset metrov in srečal par, s katerim smo skupaj nadaljevali pot.

Skupaj je bilo veliko lažje. Na vrh grebena smo prišli tik pod Lepim vrhom. Vedeli smo, da smo preveč desno s poti. Slediti je bilo potrebno grebenu, da smo ujeli planinsko pot. Na začetku smo ji sledili, nato pa smo se morali držati desno, saj ni bilo več volje za plazenje pod in nad podrtim drevjem. Malo pod vrhom grebena se je labirint končal in lahko smo sledili planinski poti vse do vrha Olševe. Z vrha se je odprl čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, v lepem vremenu pa se odpre tudi pogled na verigo Julijcev s Triglavom na čelu. Vračali smo se ...

21.12.2018
Labirint na Olševo

1 komentarjev na članku "Labirint na Olševo"

Marjeta Štrukelj,

Videti je, da bodo tovrstna presenečenja odslej na naših poteh kar stalnica. Ne samo pri nas doma. Zaljubljenci v Karnijske Alpe in Dolomite po novem prav tako »drvarimo«(npr. obisk Crode dei Longerin s sedla Zovo), našla pa sva prejšnji teden nad krajem Forni di Sopra vzorno izžagan »mikado« vzdolž celotne poti na planino Mamaiou oz. Montemaggiore na 1720 m na poti na Clapsavon. Veličastno delo, res so se potrudili v izredno kratkem času.

Kar sem hotela povedati, je, da je provinca Belluno utrpela zares hude polomije dreves in vodna razdiranja nič ne zaostajajo (v kombinaciji je stvar prav strašljiva), zato je zelo priporočljivo pred odpravo na tako dolgo pot stvari prej preveriti pri domačinih, če je le mogoče. Če ima kdo podatke o morebitni spletni strani, kjer bi lahko razbrali kaj uporabnega, bi bila zelo hvaležna za pomoč.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti