Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Čez goro k očetu

Večer, Koroška: Nočni pohod - Pohodnike so tradicionalno na avstrijski strani sprejeli planinci iz Železne Kaple s čajem in potico

Planinsko društvo Ravne na Koroškem (PD Ravne) je minuli konec tedna organiziralo že 26. pohod Čez goro k očetu. Društvo je ta pohod po znameniti Prežihovi povesti pričelo organizirati še pod vodstvom Jožeta Žunca, šesto leto pa ga nadaljuje ekipa Viljema Kotnika. Tokratnega nočnega pohoda se je udeležilo okoli 200 pohodnikov iz Mežiške, Dravske in Mislinjske doline. 

"Pot je bila zelo lepa, snega ravno toliko, da smo uživali v zimski idili, ni bilo premrzlo, bil je lep pohod ob siju lune, tudi skupina je bila obvladljiva,” je povedala Veronika Kotnik, predsednica PD Ravne. Pohodnike so tradicionalno na avstrijski strani sprejeli planinci iz Železne Kaple s čajem in potico. In kako poteka pot?
"Iz Črne, kjer se dobimo planinci iz vseh dolin, avtobus ob 18. uri pelje do Lipolda v senčni Koprivini, nato začnemo pešačiti uro in pol do Kumra, kjer je postanek. Nato smo nadaljevali hojo uro in pol do Čmerja na avstrijski strani in potem spet uro in nekaj več strmega spusta v dolino Lepene do kmeta Raztočnika pri Železni Kapli, kjer smo bili nekaj pred polnočjo," pove Kotnikova. Od tam pohodnike domov spet odpelje avtobus. Na poti se morajo držati običajnega planinskega reda, navodil vodstva pohoda, planinskih vodnikov in Gorske reševalne službe Koroške ter prehoditi celotno pot v strnjeni koloni, seveda morajo biti tudi primerno opremljeni. (tor)

Fotografija (Janez Štern): Strnjena kolona 
med nočnim pohodom Čez goro k očetu.

Vecer.si 16.12.2018 10:50
Čez goro k očetu

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti