Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Samohodniško po »naši« krajini

Primorski dnevnik: Gorica - Kuclji Alda Rupla v knjižici

Krajina je »naša«, ko jo dojamem miselno, fizično in čustveno. Tako je Aldo Rupel zapisal v uvodu knjižice Kuclji okrog nas, ki je izšla v samozaložbi 26. avgusta, ob 240-letnici prvega pristopa na Triglav. Uvodna misel je v poletnih mesecih spremljala objave niza krajših prispevkov v Primorskem dnevniku. Opisanih sprehodov, vzponov in pohodov je enaindvajset. In prav toliko je predstavljenih kucljev, pohlevnih in tudi bolj zahtevnih in visokih.

»Za tiskano obliko sem se odločil zato, da nekaj ostane zapisano in obenem daje možnost in spodbudo za premagovanje razdalje, v dojemanju prostora,« je pojasnil avtor na srečanju-pogovoru, ki je prejšnji teden potekal v goriškem Trgovskem domu. V daljšem posegu je predstavil izhodišča za nastanek prispevkov, ki so zdaj zbrani v knjižni obliki, kmalu pa bodo dosegljivi tudi na spletu. To niso zgolj opisi krajših ali daljših sprehodov in izletov v neposredni goriški okolici ampak tudi posredno, preko nizanja drobnih opažanj, razmišljanja o drugačnem pristopu, opazovanju in dojemanju in doživljanju prostora. Tak pristop je tudi v sozvočju življenjskega obdobja in izkušenj avtorja, sicer vsestransko aktivnega javnega in športnega delavca na Goriškem in goriškem prostoru nasploh. Po mladostni zagnanosti pride čas, ko začneš na svet okrog sebe gledati drugače. Ni pomembno samo, kako hitro pretečeš dvajset ali deset kilometrov, koliko vrhov lahko obiščeš v enem dnevu, koliko deset kilometrov prehodiš. Lahko si vzameš čas, da občuduješ sklade kamnin ob poti, drevesa, spomenike, naravo, razmišlja avtor in tak pristop opredeljuje kot samohodništvo. Samohodništvo se je za avtorja pričelo pred skoraj štirimi desetletji.

Kuclji, ki jih je avtor obiskal in med hojo razvijal razmišljanja, ki jih zdaj ponuja bralcu, pokrivajo širši prostor Goriške, od Krminske gore na skrajnem jugozahodu do Korade na severu, Gradine in Kremenjaka na jugu, do Gradiške ture in Trstelja na vzhodu. Simbolična »kuclja« sta Mali Golak in Kucelj na Trnovski planoti. Simbolična in dejanska. Vrhova namreč krepko presegata tisoč metrov. Teh naših kucljev pa nikakor ne gre podcenjevati, poudarja avtor, čeprav beseda sama zveni precej omejevalno. Tudi lahek sprehod na Mark, Kalvarijo ali Skalnico si lahko krepko podaljšamo v kar zahteven pohod. Odvisno je od nas samih.

Opažanja in razmišljanja bo avtor predstavil v nizu srečanj z dijaki šol v Gorici. Srečanje v Trgovskem domu se je odvijalo pod pokroviteljstvom Slovenskega planinskega društva Gorica. Udeležence je uvodoma pozdravil predsednik društva Mitja Morgut. (vk)

 

Primorski dnevnik, 15.12.2018

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti