Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na Kukovo

Freeapproved, 14.12.2018
Kukova špica (2427 m) v zimskih razmerah

nedelja, 16. december 2018, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 948

... špico (2427 m) v zimskih razmerah - Freeapproved, Anže Čokl

Če bi ne doživel na lastni koži, nikoli ne bi verjel, da se pri tako malo snega lahko sproži plaz. Pa se je ... dvakrat. Prvič se je odpeljal, drugič pa se je pojavila le napoka širom celotne površine snežne vesine. Močan veter, ki je pustošil po naših gorah je še tega malo snega, kar ga sploh je, prenašal v zamete in zbijal sneg.
Prvi plaz smo v vzponu sprožili, ko smo hodili po sicer varnem rebru in prečili na stiku snega s skalo, ko se je utrgal plaz na višini 1840 metrov. Drugič se je pojavila široka napoka čez celotno pobočje pod sedlom Gulce na ok. 2150 metrov. Tudi tokrat je bila "kložasta flanka" lahko prepoznavna in smo se gibali v varnem zavetju skale, a ne glede na to razmere dejansko in kljub mali količini snega niso prav rožnate.

Iz Vrat smo se povzpeli proti sedlu Gulce in od tam do vrha Kukove špice, ki je sicer nudila veličastne razglede in je bila temperaturno že povsem zimska globoko pod ničlo. Močan severozahodnik je do našega prihoda na vrh povečini že ponehal, a vseeno ne povsem, tako da se na vrhu nismo prav dolgo zadrževali.
Sestop v dolino pa se je, kot vselej peš, precej vlekel ...

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker