Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Zgodbe pogumnih

Gorenjski glas - Neža Rozman: ... alpinistk - V Slovenskem planinskem muzeju

... so gostili pogovor z alpinistkami, ki so sodelovale pri nastajanju razstave Korajža je ženskega spola in priloge k tej razstavi Na štiri oči. Zaključili so s podelitvijo nagrad najboljšim fotografom na natečaju #Ljubimgore 2018.

Mojstrana – Gore so del življenja skoraj vsakega Slovenca; nekateri jih občudujejo le od daleč, spet drugi se neustrašno podajo v njihov objem. Prav o zadnjih je tekla beseda na pogovornem večeru, na katerem so tokrat sodelovale ženske, neustrašne alpinistke, ki so s poslušalci delile svoje hudomušne, iskrene in včasih boleče življenjske zgodbe.
Pogovor je vodila Saša Mesec, sodelovale pa so še: Irena Mrak, Marta Krejan Čokl in Mojca Stritar Kučuk. Vsaka od govornic o gorah piše na svoj način in skozi besede prikazuje ljubezen do gora. Pogovor se je dotikal predvsem statusa žensk v športu, v katerem prevladujejo moški in dosežki le-teh večkrat štejejo za pomembnejše. Sogovornice so se strinjale, da je proti moškim kolegom treba včasih nastopiti ostro in zahtevati, da se delo pravično in smiselno porazdeli. Ženske na odpravah niso »le za kuhanje«, so bile sklepčne in dodale, da si včasih v nahrbtnik naložijo raje kak kilogram več, da le ne bi izpadle šibkejše. Opozorile so tudi na dejstvo, da je malo vrhunskih alpinistk z družino, saj to pomeni manj časa za plezanje in manjšo pripravljenost na sprejemanje tveganja; iskrivo pa pripomnile, da je biti v odpravi zgolj z ženskami včasih enostavnejše kot z moškimi.

Večer so izkoristili tudi za odprtje fotografske razstave #Ljubimgore 2018, ki združuje najboljše fotografije istoimenskega natečaja, ki ga vsako leto priredijo Planinska zveza Slovenije, Planinski vestnik in podjetje Cewe. Prvo mesto je letos osvojil Peter Pehani s fotografijo Četverica sestopa, drugi je bil Danilo Lesjak s fotografijo Štiri planike, tretje mesto pa je pripadlo Robertu Brezigarju za fotografijo S pogledom proti Vršiču.

Gorenjski glas, 13.12.2018
Zgodbe pogumnih alpinistk 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti