Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Akademiki na Triglav

Zadnji vzpon akademikov na vrh Triglava

nedelja, 16. december 2018, ob 05:28, Franci Ekar, ogledov: 1066

Vzpon akademikov na vrh Triglava - Ob izidu Biografskega zbornika pokojnih članov SAZU

Slovenska akademija znanosti inumetnosti je ob 80-letnici izdala Biografski zbornik pokojnih članov v katerem je več biografij tudi za planinstvo pomembnih znanstvenikov: dr. Daro Dolar, dr. Matija Horvat, dr. Andrej O. Župančič

Letos mineva tudi 105 let od rojstva prof. dr. Janeza Milčinskega in 25 let od njegove smrti.
Milčinski je ljubil gore in Triglav je bil gora njegove velike ljubezni. Že v času študija se je povzpel na številne vrhove Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank in Visokih Tur, pozimi pa je s smučmi prekrižaril številne zasnežene predele planinskega sveta.
Kot strokovnjak s področja sodne medicine je proučeval tudi gorske nesreče. Tako je začel sodelovati z gorsko reševalno službo (GRS) PZS, v kateri je deloval na področju poučevanja prve pomoči v posebno zahtevnih gorskih razmerah in pri raziskovanju vzrokov gorskih nesreč. Sodelovanje Milčinskega z GRS seje nadaljevalo skozi številna reševanja in raziskovanja vse do poznih jesenskih poti Janeza Milčinskega.

V letu 1982 se je Milčinskemu in njegovim akademskim kolegom planincem, ki so bili skozi celotno življenjsko pot navezani na naravo in še posebej planinski svet, bratu in psihologu Levu Milčinskem, kirurgu in gorskemu reševalcu Bogdanu Breclju ter veterinarju in mikrobiologu Janezu Batisu uresničila več ali manj poslednja želja - stati na vrhu Slovenije.
13. septembra 1982 so se še zadnjič povzpeli na vrh Triglava in dr. Milčinski je ob tem v svojo knjigo zapisal: "Takrat smo v resnici zadnjič in v dokončno slovo pobožali hladno železno steno Aljaževega stolpa."

Zadnji vzpon akademikov s Kredarice do Vrha sta spremljala gorska vodnika in gorska reševalca Emil Herlec in Franci Ekar.

Oznake: BIB, PV

Komentiraj (1):

Igor Pavlič, nedelja, 16. december 2018, ob 07:40

Dr. Lev Milčinski ni bil psiholog, ampak psihiater. Medicino je študiral v Ljubljani in Zagrebu, kjer je diplomiral leta 1940. Po diplomi se je zaposlil v Bolnišnici za duševne bolezni Ljubljana – Studenec in delal kot volonter, 1943 je bil honorarni zdravnik, nato pa je bil zaradi sodelovanja v OF do konca druge svetovne vojne zaprt v taborišču Dachau. Po vrnitvi 1945 je delal na ljubljanski nevrološki kliniki in se 1949 specializiral iz psihiatrije. L. 1970 je doktoriral z disertacijo o samomoru in samomorilnem poskusu v Sloveniji. L. 1958 je bil imenovan za docenta, 1966 pa za rednega profesorja za področje psihiatrije na Medicinski fakulteti UL. L. 1978 je bil izvoljen za izrednega, 1983 pa za rednega člana SAZU. Ukvarjal se je z epidemiologijo duševnih bolezni in zlasti proučeval samomore, zlorabo psihoaktivnih snovi in etiko v psihiatriji.

eXTReMe Tracker