Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V družbi z jezikom in gorami

 

petek, 14. december 2018, ob 05:28, Dušan Škodič, ogledov: 711

FF Univerze v Ljubljani: Zbornik ob 85-letnici Stanka Klinarja

Nekdanji študentje, sodelavci, dolgoletni prijatelji ali sopotniki na planinskih poteh so mu v zborniku namenili trinajst tematsko zelo raznolikih prispevkov, kot odmev na marsikatero temo, s katero se je Stanko kdaj ukvarjal poklicno in tudi iz ljubezni, tako kot je zapisano v naslovu – z jezikom in gorami.

V svojih mladih letih je bil Stanko alpinist in gorski vodnik, vzpel se je na najvišje evropske vrhove (Eiger, Matterhorn, Mont Blanc) ... Kot zagnanega gornika ga pravzaprav pozna vsak, ki tudi sam zahaja v gore.
Stanko je namreč ljubezen do gora povezal z obsežnim jezikoslovnim znanjem in izrazitim čutom za praktično: od leta 1971 so nastajali njegovi legendarni planinski vodniki po Karavankah in Julijskih Alpah, mnogi so izšli v ponatisih in dopolnjenih izdajah, tako da v slovenskih gorah sploh ne naletiš na oskrbnika koče ali reševalca GRS, ki ne bi poznal »Klinarja«. Desetletja dolgo so izhajali njegovi, pogosto polemični jezikoslovni razmisleki v Planinskem vestniku, pa tudi drugod, s katerimi se je približal širši v gore odhajajoči publiki; izjemno dragoceni so tudi njegovi strokovni članki, v katerih je povezal imenoslovje, pravopis in terminologijo in ki so izhajali v strokovnih in znanstvenih revijah za prevajalce in jezikoslovce.

Naj ob tem omenim le še njegove članke in predavanja, namenjene že poklicnim prevajalcem, kjer je tenkočutno obdeloval praktične probleme »s terena«, kot je temu sam rekel. Vse z izjemnim jezikovnim občutkom in globoko ljubeznijo do domače slovenske besede.
Urednica Eva Sicherl
Oznake: BIB
eXTReMe Tracker