Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet 06.12.18

Primorski dnevnik: Izlet v neznano |  Zaključni večer SPDT | Mednarodni dan gora | Telovadba SPDT

Izlet v neznano

Vreme ni bilo navdušujoče, ko so prejšnjo nedeljo člani Slovenskega planinskega društva Trst vstopali na avtobus in ugibali, kam se bodo tokrat odpeljali. Kljub temu je bilo razpoloženje na višku, saj so bili prepričani, da jih tradicionalni izlet v neznano ne bo razočaral. In res, prav kmalu se je tudi nebo zvedrilo, sonce je posijalo in ko so se pripeljali do prikritega cilja, do Rta Kamenjak na skrajnem jugu istrskega polotoka, je prav prijetno grelo.

Sprehod po Naravnem parku rta je nudil res enkraten užitek. Skrbno speljane poti se vijejo med grmiči rdečeplodnega brina, drevesaste rese - erike in mirte, med črničevjem in borovimi gozdovi, obiskovalca spremlja vonj cvetočega rožmarina, smilja in žajblja. Rt Kamenjak, ta naravoslovni biser Mediterana, slovi predvsem kot pravi botanični rezervat. Sredozemsko makijo bogatijo številne redke rastlinske vrste med katerimi izstopajo predvsem orhideje. Nekatere izmed teh so strogo zaščitene, med slednjim je tudi pet endemičnih vrst. Ob flori gre omeniti tudi izredno bogato favno parka. Številni so predvsem metulji, našteli so okrog 50 različnih vrst, pa tudi plazilci, dvoživke in ptice. Vpodvodnem bogastvu Kamenjaka pa gre podčrtati prisotnost Sredozemske medvedke, dolgo je namreč veljalo, da medvedka že dolgo ne živi več v Jadranu. Zal pa nedeljski pohodniki vsega tega naravnega bogastm niso mogli občudovati, saj je zimski čas neprimeren za tovrstna opazovanja. So pa toliko bolj uživali ob pogledih na številne zalive in skrite plaže brez turistov, na prelivajoče se barve morskih valov in na otočke, ki krasijo Rt. Kamenjak. Še najdlje so občudovali otoka Porer, ki ga krasi tridestemetrski svetilnik, in otoček Fenoligo, domačini ga imenujejo tudi Tanjur, ker spominja na obrnjen krožnik. Ta mali otok je pravi paleontološki čudež, na njegovih skalah so odkrili kakih 100 odtisov dinozavrov, ki so v tem prostoru živeli pred 90 -110 milijoni let. Zgleda, da sta tu živeli dve različni vrsti, večji štirinožni in manjši dvonožni dinozaver.

V manjšem zalivu so si pohodniki privoščili krajši oddih, da bi se še nekoliko naužili lepote pokrajine in decembrskega sonca, korajžni so si med tem osvežili noge v morju. Ob povratku na planoto je bilo časa še za postanek na razgledišču, od koder se odpira razgled na 360stopinj. Nakar so se pohodniki z avtobusom peljali na pozno kosilo. Tu jih je čakalo še zadnje presenečenje, nekoliko zgoden, nenapovedan obisk sv. Miklavža s polno škatlo daril. Za bogata, nepozabna doživetja in za prijetno druženje gre zahvala požrtvovalnima vodičema Mirni in Francu.

Zaključni večer SPDT

Tradicionalni zaključni društveni večer je trenutek, ko se ob izteku sončnega leta zazremo na prehojeno pot in si prikličemo v spomin najlepše trenutke, ki strto jih v iztekajočem se letu doživeli na planinskih poteh, na osvojenih vrhovih, v stenah in na plezališčih, ob zimskih vzponih na zasneženih strminah na smučiščih pa tudi ob raziskovanju podzemnega sveta. To pa je tudi čas za načrtovanje novih podvigov in čas za druženje.

Letos se bomo na Zaključnem večeru zbrali v četrtek, 13. decembra 2018, v dvorani K.R.D. Dom Briščki v Briščikih. Začetek ob 19.30. Večer je tudi priložnost, da nazdravimo in si izrečemo topla voščila za nastopajoče leto 2019. Vabljeni.

Mednarodni dan gora

Tržaška društva, ki jih druži ljubezen do gora in do narave, točneje obe sekciji italijanskega alpinističnega društva CAl (Societa Alpina delle Giu- lie in XXX Ottobre), Slovensko planinsko društvo Trst in Kulturno društvo Monte Analogo, bodo tudi letos skupno obeležila Mednarodni dan gora. S predvajanjem filma "ltaca nel sole, cercando Gian Piero Motti" se bodo ob tej priložnosti spomnili velikega alpinista.
Dogodek v sredo, 12. decembra 2018, v dvorani v Ul. del Fabbro št.4. Začetek ob 19.30.

Telovadba SPDT

Smučarji in planinci SPDT se od septembra redno vadijo vsako sredo pod vodstvom trenerke Petre Križmančič v telovadnici šole Codermatz v Trstu. Priprave obsegajo proste telesne vaje za kondicijo in moč. Udeležba je tudi letos številčna, kar pomeni da je vadba kakovostna in da obstaja potreba po ustrezni telesni pripravi za smučanje in hojo v gore.

06.11.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti