Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cepin na nahrbtniku

Kibubazin - Ana Dragar: V zasneženih hribih cepin običajno večkrat nosimo na nahrbtniku, kot ga imamo v rokah. 

Kako si ga namestimo na hrbet, pa ni popolnoma nepomembno. Ta kos opreme je namreč tako oster, da z njim ob nepravilnem pripenjanju hitro poškodujemo sebe ali svoje hribovske kolege. Tule je nekaj nasvetov in primerov iz prakse.

Pohodniški nahrbtniki

Največ pohodniških nahrbtnikov ima patent, pri katerem cepin spodaj fiksiramo s preprosto zanko, zgoraj pa ga pritrdimo z elastiko, vrvico oz. trakcem.

Tehnični nahrbtniki

Primernejši za nošenje cepinov ali lednih orodij so tehnični nahrbtniki, ki imajo dobro dodelane sisteme za pritrditev orodij.

Ker so nepogrešljiv par cepinov dereze, imajo tehnični nahrbtniki, torej tisti, ki so namenjenu alpinizmu, tudi trakove, s katerimi lahko pritrdimo dereze, vrvi, podloge ipd.

Hitra in nezahtevna možnost za pritrditev cepinov je kovinska sponka, ki jo vtaknemo v oklo cepina. Na Ospreyevem modelu nahrbtnika Mutant pa so nam v pomoč kovinske sponke in zanka za konico cepina.

Improvizirane rešitve

Če nahrbtnik prvotno ni namenjen nošnji cepina, ga še vedno lahko nesemo s seboj, vendar je potreba precejšnja mera previdnosti.

Najbolje bo, da cepin z oklo naprej (z obvezno dobro zaščiteno konico) damo v nahrbtnik med ostale stvari. Nujno pa upoštevajmo, da ga bo težje dobiti ven, zlasti v veliki strmini oz. na izpostavljenem terenu. Lahko ga pritrdimo tudi z drugimi zankami, ki jih morebiti ima nahrbtnik, vendar velja zlato pravilo: varnost na prvem mestu – torej nič opletanja in zaščitena konica okle!

Kam po nasvet

Obstaja ogromno različnih nahrbtnikov, ki se razlikujejo po načinu namestitve cepinov. Če ste še vedno v dvomih, bo najbolje, da povprašate strica Googla. Enostavno vpišete model svojega nahrbtnika in preletite najdeni material. Če ne boste našli primernega načina za svoj nahrbtnik, se lahko vedno oglasite v Kibubinih poslovalnicah, kjer vam bodo prodajalci z veseljem pomagali pri iskanju rešitev.

Zdaj pa potrebujemo samo še sneg … veliko snega … in akcija! Srečno!

  07.12.2018
G-L:  "Kibubazin" 


Celotna objava z nazornimi fotografijami je tukaj.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

6 komentarjev na članku "Cepin na nahrbtniku"

Iztok Snoj,

Nekateri reklamirajo opremo (ž) zaradi denarja (m). Drugi spet poveličujejo rezultat (m), kajpak zaradi slave (ž). In kaj potem. Okla (m) ima pri azijskh slonih zgolj samec, le zakaj! Pri teh vrstah živali, ki živijo v klanih (in ne poznajo črednega nagona), vlada matriarhat. V Indiji, kjer ti sloni živijo, pa patriarhat. Ali za našo planinsko organizacijo kdo ve, ali je matriarhalna ali patriarhalna?

Ne vidim kakšne škode zaradi tovrstnih objav, čemurkoli že služijo. Vsak naj si izbere objave njemu primerno. V negativnih odzvih pa ne vidim napredka (konstruktivnosti).

Da je pomembno vse početi z občutkom, med drugim tudi hoditi v gore, tega ne prodaja nihče. Vsak bo razumel, da je veliko bolje kot po pravilih se ljubiti - z občutkom ...

Kaj bi pomenilo biti ljubitelj gora? Vsekakor se to ne nanaša na ljudi.


Igor Pavlič,

Na kombiniranih terenih pač cepin zatikaš za naramnico nahrbtnika, kadar ga ne potrebuješ ali ti je v napoto, menda to ni kakša znanost spet? A bo kak tečaj a to temo, morda skupaj z nordijsko hojo, uporabo dežnika in še s čim?


Tone Škarja,

Dajte že mir, vsi ti planinski dušebrižniki, s soljenjem pameti, ki je sami nimate. Niti tega ne znate prikriti, da je zadaj samo biznis, od tečajev do opreme. Pokažite reference!


Marjeta Štrukelj,

Toliko novega se dogaja okrog mene, da ne sledim več. Kdaj je tisto oklo postalo okla?


Jakob Gorenc,

Štacuna se reklamira na slabo prikrit način - podobnih "musthave" nasvetov za artikle je itak poln ves splet


Matej Kucler,

Palice pustim v avtu in dostikrat vzamem v roke cepin že na izhodišču, saj pride prav kmalu še kako prav.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti