Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na 1482 kilometrov

Dnevnik/Planinstvo: Želja po premagovanju razdalj, vzponih na gore in spustih v najgloblje globine, se pogosto prepreda z izpostavljanjem nevarnosti.

Pohodnika, ki sta se v začetku novembra podala na dolgo in osamljeno pot čez Antarktiko, je želja vseeno prepričala.

Nekdanji marinec britanske vojske, 49-letni Louis Rudd, in 33-letni izkušeni ameriški pohodnik Colin O’Brady ta hip skušata prehoditi 1482 kilometrov dolgo pot v enem najbolj mrzlih in suhih podnebij na planetu. Da bi se okronala z nazivom prvega človeka, ki je samostojno premagal to neprijazno odpravo, jo morata prehoditi vsak zase in se med popotovanjem ne smeta ustaviti niti na čaj na kakšni obljudeni raziskovalni postaji.

Moška, ki potovanje opravljata na kilometer in pol oddaljenih vzporednih poteh, sta se čez Antarktiko podala 3. novembra. Začela sta pri ledeni polici Ronne-Filchner, se podala do južnega pola, kjer stoji ameriška raziskovalna postaja Amundsen–Scott (od začetne točke oddaljena 1047 kilomterov), in se vmes povzpela tudi do 2835 metrov. Od tam bosta krenila na sever, do Rossove ledene police, končne točke.

Pot, ki je pred leti že terjala življenja

Vsak pohodnik za sabo na saneh vleče 170 kilogramov težko zalogo za preživetje, ki bo sčasoma seveda postajala lažja. Hodila bi lahko skupno tudi do 65 dni.

Enak cilj si je leta 2016 zadal britanski raziskovalec Henry Worsley, ki so ga moral rešiti le 210 kilometrov pred ciljem, dva dni kasneje pa je v bolnišnici umrl zaradi infekcije.

Dnevnik, 20.11.2018
Na 1482 kilometrov dolgi, osamljeni poti čez Antarktiko 

Foto: pixabay

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7877

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične