Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenec pomaga čistiti kitajske vode

Delo - Zorana Baković: Kako je Bogdan Kladnik, navdušeni varuh narave iz Slovenije, Kitajce pridobil za množično čistilno akcijo?

Dve stvari sta, ki v današnjem času trdno povezujeta človeštvo. Prva je voda, druga smeti. To je v najinem pogovoru poudaril Bogdan Kladnik, ki zase pravi, da je Slovenec, a predvsem »državljan sveta« – sveta, ki je sestavljen iz veličastnih lepot, hkrati pa močno ogrožen zaradi odpadkov, ki jih ljudje vsepovsod puščajo za seboj.

Kladnik, navdušeni varuh narave, ljubitelj borilnih veščin in ekstremnih športov ter ustanovitelj organizacije za ohranjanje okolja Guardians of Earth (Varuhi Zemlje), je letos poleti že sedmič odpotoval na Kitajsko, da bi v budističnem templju Shaolin tamkajšnje menihe, območne turistične organizacije in prebivalstvo pridobil za množično akcijo čiščenja okoliških sotesk in slapov, ki krasijo gorovje Songshan v pokrajini Henan, kjer stoji ta sloviti budistični samostan.

Posledice razvoja turizma

Podporo poglavarja templja Shi Yongxina si je že pridobil; ko je prišel do vodij turistične organizacije, pa se pokazalo, da je največja ovira njihova previdnost. Če bo Kladniku uspelo pridobiti prostovoljce za čiščenje gorskih prepadov in sotesk, mar ne bo to v medijih odjeknilo kot še ena negativna propaganda, ki opozarja na to, kako zelo onesnažena je Kitajska?

»Pojasnil sem jim, da se bo ob naši akciji zgodilo nekaj povsem nasprotnega,« pripoveduje Kladnik. »Nisem videl veliko mest, ki bi bila bolj čista od Pekinga in Zhengzhouja (glavnega mesta pokrajine Henan, op. a.), narava okoli Shaolina pa ni nič bolj onesnažena kot v Sloveniji. Tisto, kar je treba počistiti, je posledica hitrega razvoja turizma in dejstva, da gre skozi te kraje vsako leto okoli dvajset milijonov obiskovalcev.«

Ko je svojim sogovornikom razložil, kaj je zasnova njegove akcije, je s tem ne le vzbudil njihovo zanimanje, temveč so celo napovedali, da bodo tudi sami prišli na teren in pripeljali še svoje otroke in prijatelje, tako da se bodo vsi skupaj lotili čiščenja.

Večja akcija bo marca

Na začetku novembra je Kladnik skupaj s prijateljem in sodelavcem pri čiščenju jam in kanjonov Iztokom Cencičem z Jamarske zveze Slovenije odpotoval v Zhengzhou. Funkcionarji turistične organizacije so bili do takrat že povsem pripravljeni na sodelovanje, kajti sami morda zmorejo opraviti manj zahtevna čiščenja, niso pa usposobljeni za čiščenje v težje dostopnih predelih, kot so soteske in skalnate stene.

V spremstvu članov henanške jamarske reševalne ekipe in mojstra kungfuja Shi Yanzija so se 3. novembra napotili vzdolž skalovja Songshana, a so morali po osmih urah prekiniti delo, ker so reševalce poklicali na drugo stran gore, kjer se je ponesrečil planinec.
Vse do zore so se skupaj spuščali do ponesrečenca, naslednji dan pa nadaljevali čiščenje in snemanje gradiva za film, ki ga namerava Kladnik uporabiti kot sredstvo za širjenje svoje akcije in nasploh temeljnih vrednot, na katerih temelji njegovo delovanje.
Po treh dneh zelo neugodnega vremena sta se na teren vrnila samo Kladnik in Cencič in očistila še en del sotesk in slapov.

A vse to je šele začetek. Kladnik in njegovi sodelavci namreč načrtujejo še veliko večjo akcijo marca prihodnje leto, ko naj bi se na gori Songshan in v njeni soteski Liantian zbralo okoli 50.000 ljudi iz najmanj desetih držav, ki so že pokazale zanimanje za udeležbo v akciji.

Varuhi Kitajske

»Zakaj ravno Kitajska?« se retorično sprašuje Kladnik. »Zato, ker je to simbolična povezava med eno največjih in eno najmanjših držav sveta. In če nam bo akcijo uspelo izpeljati tam, kjer je to najtežje – Kitajska pa je po marsičem eden največjih izzivov – potem to pomeni, da nam lahko ta podvig uspe kjerkoli na svetu.«

Kladnik vlaga v akcijo predvsem ogromno energije, upa pa tudi, da mu bo uspelo pritegniti sponzorje, ki bi lahko imeli od tega koristi, zlasti ko gre za družbe, ki poslujejo s kitajskimi partnerji. Naš sogovornik za to priložnost pripravlja prej omenjeni film in knjigo, ki jo bo naslovil Guardians of China (Varuhi Kitajske). »Posebno pozornost namenjam fotografijam in filmu, saj je pomembno, da se ideje, za katere se borimo, širijo po medijih, da pritegnejo čim več ljudi,« pravi Kladnik in se pri tem sklicuje na dosedanje izkušnje.

Ena sama družina

Septembra letos je namreč skupaj z upravo parka organiziral čiščenje Škocjanskih jam, odziv na to akcijo pa mu je vlil novo upanje, da lahko model, ki ga ponuja Guardians of Earth, pritegne veliko število ljudi, narodov in držav. »Energija, ki vlada med udeleženci, pripomore k spoznanju, da so vsi ljudje kljub vsemu ena sama družina,« pravi Kladnik. »Vere in vojne so umetne ovire, ki jih je ustvarila politika. Ko se ljudje zberejo okoli projekta, ki zadeva našo skupno naravo, pa vse to izgine. Vsi postanemo bratje.«

»Model čiščenja bo predstavljen na naši spletni strani in pripravljeni smo ga deliti z vsemi, ki bi jih to zanimalo, v upanju, da bo na koncu vse to preraslo v globalni model. Mislim, da nam bo s Kitajsko, ki je na veliko področjih že številka ena na svetu, to tudi uspelo,« dodaja Kladnik. »Zame je to, da so vode na Kitajskem čiste, enako pomembno kot to, da imamo čiste vode v Sloveniji. Povezani smo, še zlasti pa so med seboj povezane vode. Planet je naš dom.«
 

Delo, 29.11.2018 06:00
Slovenec pomaga čistiti kitajske vode
BOGDAN KLADNIK | KITAJSKA | VODE

 





 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti