Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po poteh Black Hole maratona

Skrite poti - Andrej Bračič: Takrat ko še ni bilo ne duha in sluha o snegu, sva preverila, kaj ponuja Koroška gorskim kolesarjem.

V mesecu juliju je v Črni na Koroškem potekal Black Hole Marathon. Najdaljša trasa na maratonu je merila 62, srednja 44 in najkrajša 26 kilometrov. Vse tri trase so bile speljane skozi opuščene rudniške rove Podzemlja Pece. To pokrajino je namreč zaznamovalo izkopavanje svinčene in cinkove rude – v 330 letih rudarjenja naj bi izkopali 800 kilometrov rovov.

Govori se, da je ta del Slovenije, ki mu nekateri pravijo tudi dežela kralja Matjaža, čudovit za gorsko kolesarjenje. Tako sva to morala preveriti. In kaj sva odkrila? Veliko naravnih enoslednic in mamljivih podeželskih cest. Kolesarjenje skozi rudniške rove sva tokrat izpustila in jih pustila za prihodnjič.

Odpravila sva se ne prav zgodaj zjutraj v Črno na Koroškem in že prvo presenečenje je bila velika gneča in zaprta cesta skozi center Črne. Na kocu sveta pa taka gužva? Kmalu sva odkrila, da praznik Marijino vnebovzetje tukaj praznujejo na veliko. Pa pustimo zdaj to, midva sva prišla zaradi gorskega kolesarjenja. Štartala sva v Črni in se najprej podala proti koči na Pikovem, kjer sva imela krajšo pavzo. Koča je bila na žalost zaprta, mogoče zaradi praznika.

Za kočo je sledilo vse tisto, kar sva si želela: podeželske ceste, naravne enoslednice, vožnja po grebenih s čudovitimi pogledi na mogočne smrekove gozdove in na Peco. Poleg tega pa zahtevni spusti in kar nekaj hoje ob kolesu. Ponekod so bile še vidne oznake od maratona. Ker sva hotela prevoziti čim več, sva naredila nekakšno dvojno osmico in v grobem tri vzpone ter tri spuste ...

07.12.2018
Po poteh Black Hole maratona

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti