Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jeseniški cirkl

Dnevnik - Petra Mlakar: ... poleg slovenskih prehodili tudi pohodniki iz Hrvaške in Avstrije

Da bi pohodnike iz Triglavskega pogorja povabili tudi na druge prijetne pohodne poti, se trudijo tudi v jeseniškem planinskem društvu. Po lanski pohodni poti štirih postojank na Vršiču in v okolici so letos presenečeni nad številom obiskovalcev, ki so prehodili tako imenovani Jeseniški cirkl.

Da bo kartončke z vsemi petimi žigi koč iz tako imenovanega Jeseniškega cirkla, kot so poimenovali pohodno pot petih postojank v upravljanju jeseniškega planinskega društva, oddalo 92 pohodnikov, si niso mislili, priznava organizatorka akcije Maja Perko iz Planinskega društva Jesenice.
Pohodniki so štampiljke zbirali od pomladi do jeseni, pred kratkim pa so jih z društva na Vršič povabili na zaključno slovesnost, kjer so jim podelili diplome in majice z logotipom poti.

Četrtina pohodnikov iz Hrvaške, nekaj tudi Avstrijcev

»Glede na to, da je lansko pot štirih postojank na Vršiču in okolici prehodilo in kartončke s štampiljkami oddalo 37 pohodnikov, smo z letošnjim odzivom zelo zadovoljni. Ogromno pohodnikov, kar četrtino tistih, ki so od junija do oktobra oddali kartončke, je bilo iz Hrvaške, in to celo ne iz krajev ob meji. Nekaj je bilo tudi Avstrijcev,« pravi Perkova. Imeli pa so tudi kar nekaj pohodnikov iz bolj oddaljenih slovenskih krajev. Najmlajši pohodnik je bil 10-letni Borna iz Hrvaške, ki je pot prehodil s svojo mamo.

Letošnji Jeseniški cirkl, kar v knjižni slovenščini pomeni krog, je nadgradnja lanske krožne poti štirih postojank na Vršiču in v okolici. Prelaz Vršič je priljubljen izletniški cilj tako za pohodnike kot za tiste, ki se na izlet podajo s prevoznimi sredstvi. Predvsem tisti, ki se čez prelaz podajo z avtomobilom, so po prepričanju članov Planinskega društva Jesenice močno prikrajšani za doživljanje naravnih lepot. Prav zato, da bi jih spodbudili k pohodom v okolico, so lani pripravili Krožno pot štirih postojank, s katero društvo upravlja na Vršiču in v okolici, opisuje predstavnik za odnose z javnostmi jeseniškega planinskega društva Janko Rabič.

Kako se je med vršiškimi posto-jankami znašla koča pod Golico

»Na to idejo smo prišli, ko smo sedeli v Erjavčevi koči na Vršiču in razmišljali, kako našo dejavnost še popestriti, kako planincem, ki nas obiskujejo, še kaj ponuditi,« se začetkov drugačnega načina privabljanja planincev na zanimive, a manj oblegane poti, spominja predsednik PD Jesenice Vlado Hlede. Krožna pot štirih postojank je potekala od Erjavčeve koče in Tičarjevega doma na Vršiču do koče pri izviru Soče v Trenti in do zavetišča pod Špičkom v Triglavskem pogorju. »Del poti od Vršiča do koče pri izviru Soče poteka tudi po trasi planinske poti Via Alpina. Postojanke so lahko samostojni cilj ture ali pa jih planinci prehodijo po svoji želji v navedenem ali kakšnem ali obrnjenem vrstnem redu. Vsaka postojanka pohodnikom ponuja še odlična izhodišča za plezalne in druge ture,« je poudaril Rabič.

Kako pa se je v letošnji pohodni poti, poimenovani Jeseniški cirkl, znašla še koča na Golici? »Pobudo za njeno vključitev, saj tudi s to kočo upravlja jeseniško planinsko društvo, so dali kar pohodniki sami, in sicer na druženju po lanski podelitvi priznanj za udeležence,« pravi Maja Perko. Priznava, da je bila sprva nekoliko skeptična, saj se je za prihod na izhodišče po opravljeni vršiški poti v Julijcih do vznožja Karavank, v katerih je Golica, treba sesti v avto. »Ampak se je odločitev vendarle izkazala za dobro. Predvsem pohodniki iz bolj oddaljenih slovenskih krajev ali s Hrvaške so se odločili, da bodo v naše kraje prav zato prišli za dlje časa in so večinoma prenočevali v eni od naših postojank,« Perkova opisuje dobre stranske učinke vključitve koče v Karavankah v omenjeno pohodno pot.

Prihodnje leto bodo akcijo sklenili s piknikom
Jeseniški cirkl se bo dalo prehoditi tudi prihodnje leto. Na spletno stran jeseniškega planinskega društva bodo namestili obrazec oziroma kartonček za zbiranje štampiljk, ki si ga bodo pohodniki lahko natisnili sami, dobiti pa se ga bo dalo tudi na sedežu planinskega društva ali v eni izmed petih postojank. Vendar organizatorka poti Maja Perko opozarja, da je vse leto odprta zgolj Erjavčeva koča na Vršiču. Predvidoma aprila se vsako leto odpreta koča pri izviru Soče in koča na Golici, maja jima sledi Tičarjev dom na Vršiču, zavetišče pod Špičkom pa glede na vremenske razmere svoja vrata predvidoma odpre šele poleti. Kartončke bodo predvidoma zbirali do konca septembra, zaključno druženje pa nameravajo izvesti na pikniku, na katerem bodo pohodnikom ponovno podelili nagrade in diplome.

Dnevnik, 17.11.2018 05.15
Jeseniški cirkl poleg slovenskih prehodili tudi pohodniki iz Hrvaške in Avstrije


PD Jesenice, 28.05.2018
Krožna pot po jeseniških planinskih postojankah

Jeseniški cirkl (Jeseniške planinske postojanke po krožni poti) povezuje postojanke Planinskega društva Jesenice. Del poti poteka po Golici v Karavanški verigi, del pa v osrčju Julijskih Alp - ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti