Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Kako skrbeti za vetrovko

  22.11.2018
G-L:  "Kibubazin" 


četrtek, 22. november 2018, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 883

Kibubazin Uroš Pinter: Ker dobra nepremočljiva vetrovka ni najcenejša, je pomembno pravilno ravnanje z njo

Goretex, Pertex, Sympatex, OutDry in tako naprej le nekaj izmed mnogih membran, ki zagotavljajo, da med aktivnostjo v dežju ali snegu ostanemo suhi. Vetrovke oz. jakne s temi membranami so eden izmed najbolj vsestransko uporabnih kosov garderobe, saj nas kot zunanji sloj vse leto ščitijo pred vetrom, dežjem in snegom. Ker pa dobra nepremočljiva vetrovka ni ravno najcenejša, je pomembno pravilno ravnanje z njo, da bo njena življenjska doba čim daljša.

Po vsaki uporabi

  • Jakno dobro posušimo na sobni temperaturi.
  • Če je potrebno, jo očistimo z vlažno krpo ali jo splaknemo v topli vodi, saj nabiranje umazanije in maščob na dolgi rok zmanjša življenjsko dobo neprepustnosti membrane.

Pranje

  • Naj ne bo prepogosto.
  • Upoštevajmo navodila proizvajalca.
  • Vetrovko lahko operemo v pralnem stroju, vendar brez uporabe navadnih detergentov in mehčalca, saj lahko poškodujemo membrano in zaščitni premaz (DWR), jakna pa začne čez čas puščati.
  • Za čiščenje lahko uporabimo posebna čistila za pranje oblačil z neprepustno membrano, npr. Nikwax Tech Wash.
  • Peremo pri temperaturi 40 stopinj, pri nizkih obratih.
  • Pred pranjem zapremo vse zadrge in ježke na rokavih ter sprostimo morebitne elastike.

Sušenje

Ponavadi je dovoljeno sušenje pri srednji temperaturi. Vseeno preberimo navodila proizvajalca za posamezni izdelek.

Impregnacija

Po pranju je priporočljiva impregnacija, da obnovimo zunanji sloj – premaz DWR, ki zagotavlja, da kapljice vode spolzijo po materialu in se vetrovka ne navlaži. Včasih zunanji premaz potrebuje samo reaktivacijo. To lahko dosežemo s toplotno obdelavo z likalnikom, le da moramo med jakno in likalnik položiti brisačo.

Če se po tem postopku kapljice še vedno vpijejo v zunanji material, je potrebna obnova premaza DWR. Za obnovitev lahko uporabimo tekoče sredstvo, s katerim operemo vetrovko v pralnem stroju (npr. Nikwax Tx.Direct Wash In), ali pa sprej, s katerim poškropimo tkanino (npr. Collonil Nano Pro ali Nikwax Tx.Direct Spray On).

eXTReMe Tracker