Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

70 let PGRST

Pretekli teden kar dva pomembna dogodka ob jubileju Postaje GRS Tolmin

Leto 2018 poteka v znamenju 70-letnice GRS na Tolminskem. Postaja GRS in PD Tolmin sta pripravila niz dogodkov, katerih osnovni namen je bil opozoriti na jubilej te vse bolj pomembne prostovoljne humanitarne dejavnosti na Tolminskem.

Že v februarju so obiskovalci zimskih planinskih večerov PD Tolmin prisluhnili predavanju Miljka Lesjaka 70 let zgod in nezgod gorskega reševanja, ki je pomenilo uvod v letošnje jubilejno leto. Na njem so se ob fotografijah s številnih reševalnih akcij in besedi seznanili s pestrostjo delovanja Postaje GRS Tolmin. Sklepni del letošnjih jubilejnih prireditev so načrtovali v poznem jesenskem času, ko imajo gorski reševalci običajno manj intervencij, v zimskem in spomladanskem času, vse do poletja, pa so pridno snovali svoj jubilejni zbornik, ki je pravkar izšel.

V sredo 7. novembra je množica udeležencev v Knjižnici Cirila Kosmača, ki že dolgo ni gostila tako velikega števila obiskovalcev, pospremila odprtje razstave fotografa in tajnika Postaje GRS Miljka Lesjaka. Miljko Lesjak, član GRS od leta 1979, se odziva na številne reševalne akcije in vaje, vedno tudi z nepogrešljivim fotoaparatom.
Poročila o intervencijah reševalcev redno dopolnjuje s kvalitetnimi fotografijami, ki so dragocen dokument o delu tolminskih gorskih reševalcev, velikokrat pa je v njih zaznati večjo izraznost, lastno le vrhunskim fotografom. Miljko Lesjak je namreč tudi član Fotografske skupine PD Tolmin in kandidat za mojstra fotografije, srečujemo ga pri samostojnih in drugih razstavah, objavlja v različnih publikacijah in v elektronskih medijih. V letih njegovega dela pri GRS Tolmin se je nabralo dovolj kvalitetnih posnetkov, da se je odločil za samostojno razstavo. Jubilej tolminskih reševalcev je bil pravi trenutek zanjo.

Vsi, ki so se udeležili osrednje slovesnosti ob jubileju tolminskih gorskih reševalcev v petek 9. novembra so torej imeli lepo možnost, da si kot uvod v prireditev ogledajo kvalitetno Lesjakovo razstavo.
Že kake pol ure pred osrednjo prireditvijo v dvorani šolskega centra so se začeli zbirati člani postaj GRS iz vse Sovenije (Koroška, Kamnik, Mojstrana,Tržič, Bohinj, Bovec), predstavniki GRZS (predsednik Janez Rozman ter podpredsednika Marko Matajurc in Robert Sušanj). Pridružili so se jim ostali udeleženci prireditve, med njimi župana občin Tolmin in Kobarid (Uroš Brežan in Robert Kavčič), poveljnik Regijskega štaba CZ za severno Primorsko Samo Kosmač, poveljnik OŠ CZ Tolmin Jože Dakskobler in predstavniki gasilcev. Planinsko organizacijo je zastopal Dušan Plesničar, predsednik Meddruštvenega odbora PD Posočja. Večina navedenih je v krajših nagovorih pozdravila prisotne in zaželela tolminskim reševalcem uspešno delo še naprej.

Večer so uvedli s kratkim filmskim prikazom večine vrst reševanja v dolini Soče in okoliških gorah. Kulturni del programa, ki ga je zasnoval Iztok Rutar in povezoval Matej Kavčič, je oblikoval oktet Simon Gregorčič.
Marjeta Keršič Svetel, ki je vodila predstavitev jubilejnega zbornika, je v uvodu opozorila tudi na pasti pretiranega razvoja sodobnih adrenalinskih športov, katerih posledica je tudi naraščajoče število reševalnih akcij Postaje GRS Tolmin. Zavzela se je tudi za bolj prizadevno ohranjanje kulturne in naravne dediščine, na katero bi morali biti ponosni.
K pogovoru o posameznih poglavjih zbornika je povabila nekatere snovalce zbornika, urednika Eda Kozoroga, načelnika postaje GRS Tolmin Žarka Trušnovca, avtorja fotografskega dela Miljka Lesjaka in kronista Žarka Rovščka. Vsi so ob vprašanjih še podrobneje predstavili delo reševalcev in osnovne poudarke zbornika.

Zvedavost je Marjeto Keršič Svetel vodila tudi k povabilu ene izmed žena reševalcev, Ireno Lesjak. Skupaj sta odstrli tudi to, kako spremljajo delo reševalcev njihove družine.

Večer se je zaključil v preddverju ob glasbi, prigrizku in sproščenem pogovoru. Jubilejno leto tolminskih gorskih reševalcev se počasi končuje. Posvetili so mu še knjižno izdajo dnevnika dr. Jožeta Andlovica z odprave Kangbačen 1965. Njena predstavitev bo 19. decembra v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu.
Žarko Rovšček
Fotografije: Matevž Rovšček, arhiv Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin

PD Tolmin 13.11.2018
► Fotogalerija 


Zbornik
ob 70 letnici Postaje GRS Tolmin lahko prevzamete PDF (9,34 MB)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti