Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

S Srčki na Snežnik

PZS, 09.11.2018 08.45
Z akcijo »S Srčki na Snežnik« na vrh tudi s presajenim srcem

torek, 13. november 2018, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 672

Na hladno in vetrovno soboto, 29. septembra, se je sedem pohodnikov s presajenim srcem, dva s presajenima ledvicama ...

... ter njihovi spremljevalci, pogumno podalo na slovenski primorski očak – Snežnik. Na pohodu »S Srčki na Snežnik« jih je spremljala močna spremljevalna ekipa planinskih vodnikov, gorskih reševalcev in zdravstvenega osebja.

Planinsko društvo Snežnik Ilirska Bistrica se je odločilo, da k akciji Slovenija planinari prijavi edinstven dogodek - pohod ljudi s presajenim srcem.

Namen pohoda je bila tudi promocija darovanja organov. Poimenovali smo ga S srčki na Snežnik. Prvi tovrsten pohod smo izvedli že lani in si s tem pridobili nekaj izkušenj. Tudi letošnja udeležba na pohodu je bila večja - sedem posameznikov s presajenim srcem in še dva s presajenimi ledvicami. Skupno torej devet pohodnikov s podobno življenjsko izkušnjo, ki se je na vrh Snežnika povzpelo v družbi domačih.

Na izhodišču na Sviščakih je zdravniška ekipa pohodnikom in spremljevalcem izmerila krvni pritisk, srčni utrip in sladkor v krvi - enakih meritev so bili deležni tudi na Snežniku. Vrh so v vetrovnih razmerah dosegli vsi udeleženci, zaradi morebitnih zdravstvenih težav in ob nasvetu zdravniške ekipe pa se je na izhodišče moral vrniti le en udeleženec. Seveda ob strokovnem spremstvu.

Akcijo je vodil Vladimir Dekleva, vodnik PZS in gorski reševalec reševalne skupine Ilirska Bistrica Društva GRS Ljubljana. Pri izvedbi je sodelovalo tudi osebje Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica, ki je sestavljalo močno spremljevalno ekipo, ki je poskrbela za varno pot proti vrhu in nazaj v dolino.

Pripravila Darinka in Vladimir Dekleva
                Vir: PZS.si

eXTReMe Tracker