Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kako so Votličani

Večer v nedeljo, Potepanja: … prišli do svojega okna. Pravljične poti Slovenije - Skozi Otliško okno se odpira nenavaden pogled, ... 

... ki v jasnem vremenu seže čez Vipavsko dolino, Kras in Tržaški zaliv vse do Benetk

Ta zgodba seje zgodila v tistih časih, ko sta Kristus in sveti Peter še hodila po svetu. Tako sta šla nekega dne po Deželi in sta se ustavila pri gori z imenom Čaven. Usedeta se v senco, da si malo oddahneta, in se pomenkujeta.
"Ta gora," pravi Kristus, "sloni na treh zlatih stebrih nad zlatim jezerom!"
Nista vedela, da jima je skrivoma sledil hudič. Ves čas je lovil na uho, kaj se pogovarjata, in tako je slišal tudi to, kar je Kristus povedal svetemu Petru o Čavnu. Hudič se je takoj odločil, da bo Čaven prestavil in vzel tiste zlate stebre.
In res si naredi dve oprtnici, eno iz žice, drugo iz niti, si oprta goro in na hitro vstane. Takrat se mu je žičnata oprtnica utrgala, hudič se je spotaknil in je s tako silo trčil tja nad Votliško reber, da je v skalo z rogom zvrtal luknjo. Še danes se tam na Strešnicah pozna v kamnu hudičeva stopinja, s tako močjo se je z nogo uprl v tla, ko je hotel vzdigniti težko breme.
In tako je Čaven ostal tam, kjer je še danes.

Kjer je hudič zvrtal luknjo
Lokavec - koca_antona_bavcerja_na_cavnuČaven (1185 metrov), ki naj bi slonel na zlatih stebrih, in okno, ki ga je napravil hudič, še vedno krasita razdrapan rob planote Trnovskega gozda in sta priljubljena izletniška cilja. Otlica je majhna vas na južnem delu Trnovske planote. Ime je dobila po naravni znamenitosti, oknu v apnenčasti steni na prepadnem robu. Domačini pravijo, da je stena votla ("otla"), zato je okno dobilo ime Otlica.
Izlet lahko začnemo z ogledom otliške cerkve, ki je bila zgrajena leta 1765, posvečena pa šele 1827. Tukajšnji kraji so bili brez cest, zato je bilo zelo težko potovati. Tako so domačini na nosilnici prinesli goriškega kneza nadškofa Josipa Wallanda, da je posvetil cerkev. Za tako visokega dostojanstvenika je bilo namreč nedostojno, da bi prišel peš. Cerkev so posvetili angelom varuhom, zato se celotna planota imenuje Angelska gora.
Naravno okno, naš osrednji cilj, ki ga nekateri imenujejo kar Luknja, je v bližini vasi. Skozenj se odpira nenavaden pogled, ki v jasnem vremenu seže čez Vipavsko dolino, Kras, Tržaški zaliv vse do Benetk. Otliško okno ima obliko solze, visoko je okoli deset metrov in široko do šest metrov.
Predstavljajte si, kako velik je moral biti šele hudič, če je njegov rog zvrtal tako veliko luknjo! Dvajset metrov nižje je še eno manjše okno, ki je podobno oblikovano in pogosto prezrto. Okni sta zaščiteni kot naravni spomenik.

Izhodišče izleta in opis poti
Vas Otlica. Nasproti cerkve zavijemo proti pokopališču, kjer lahko tudi parkiramo. V bližini so pojasnjevalne table z zanimivostmi kraja. Od vasi gremo mimo pokopališča po asfaltirani cesti, nato nas na ostrem ovinku lesena tabla na drevesu usmeri levo na pešpot, ki se začne pri dveh mogočnih topolih. Sledimo markacijam poti po Angelski gori, ki je upodobljena kot rumen kvadrat z rdečim soncem.
Na Otliško okno gremo lahko preko Otliškega maja, bližnje vzpetine, s katere je čudovit razgled na Ajdovščino in Vipavsko dolino. Vrh je dobro viden, saj je na njem velika pojasnjevalna tabla, do njega pa vodijo oznake poti po Angelski gori. Če se želimo izogniti manjšemu vzponu na Otliški maj, se takoj priključimo Slovenski planinski poti, ki vodi pod njegovim vznožjem proti vzhodu. Kmalu se naši poti pridruži še pot iz Ajdovščine (pri oznaki: Okno - 5 min), tik preden se poti združita, pa sta tam manjša kapelica in skrinjica z žigom.
Nad Otliškim oknom sta pojasnjevalna tabla in miza za udobno malico, idealen prostor za pripovedovanje zgodb. Obe okni sta strmo pod nami v gozdu.
Vrnemo se po isti poti, samo da tokrat izpustimo vzpon na Otliški maj. (Sidharta)

ZANIMIVOSTI V BLIŽINI

  • Škraplje pod Sinjim vrhom
  • Sinji vrh s turistično kmetijo in čudovitim razglediščem
  • Forma viva in etnološka soba na Sinjem vrhu

Fotografije (Wikipedia):
(1) Čaven (1185 m).
(
2) Otlica na obrobju Trnovskega gozda.
(3) Otliško okno: v jasnem vremenu se vidijo Benetke.

 

Vecer.si 11.11.2018
Kako so Votličani prišli do svojega okna

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti