Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Jeseni in pozimi so odprte

Delo, 05.11.2018 16.00
Jeseni in pozimi so odprte le nekatere planinske koče


Triglavski dom na Kredarici. Foto Matej Družnik

torek, 6. november 2018, ob 05:26, Urednik G-L, ogledov: 409

Delo - Andreja Žibret: ...  le nekatere planinske koče

Planinarjenje: Prilagoditi je treba jesenski obisk gora in večjo pozornost nameniti načrtovanju ture, opozarjajo v Planinski zvezi Slovenije

Obisk v planinskih kočah je bil letos za približno pet odstotkov boljši od petletnega povprečja. Najbolje so obratovale visokogorske planinske koče, ponekod pa so bile manj obiskane koče v sredogorju in nižje.

Planinske koče v visokogorju so oktobra zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas, čemur je treba prilagoditi tudi jesenski obisk gora in večjo pozornost nameniti načrtovanju ture, opozarjajo v Planinski zvezi Slovenije.

Visokogorske koče v Julijskih Alpah so z izjemo Doma na Komni, ki je odprt vse leto, že zaprle svoja vrata, planinci lahko na zasilno oskrbo računajo še pri meteorologih v Triglavskem domu na Kredarici ter na možnost zatočišča v neoskrbovanih zimskih sobah in bivakih. Stalno odprte, tudi jeseni in pozimi, ostajajo Blejska koča na Lipanci, Erjavčeva koča na Vršiču in Planinski dom Tamar v Julijcih, Domžalski dom na Mali planini v Kamniško-Savinjskih Alpah in Valvasorjev dom pod Stolom v Karavankah ter številne nižje ležeče koče.

Preostale so prešle na jesensko-zimski delovni čas in so odprte le ob koncu tedna in praznikih. Aktualni podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni na koce.pzs.si.

eXTReMe Tracker