Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ob 70-letnici Postaje GRS Tolmin

PD Tolmin, 03.11.2018
Prireditve ob 70-letnici Postaje Gorske reševalne službe Tolmin in prvi planinski večer PD Tolmin v letošnji zimski sezoni!

 

V sredo, 7. novembra, ob 19. uri bo v Knjižnici Cirila Kosmača odprtje fotografske razstave Miljka Lesjaka.

V petek, 9. novembra, ob 19. uri pa bo v Šolskem centru Tolmin osrednja prireditev ob 70-letnici Postaje GRS Tolmin. V kulturnem programu, ki ga bo povezoval Matej Kavčič, bo nastopil oktet Simon Gregorčič, predstavitev zbornika pa bo vodila Marjeta Keršič Svetel.

ponedeljek, 5. november 2018, ob 05:27, Žarko Rovšček, ogledov: 395

Prvi planinski večer PD Tolmin v prihajajoči zimski sezoni - Osrednja prireditev ob 70-letnici Postaje GRS Tolmin

Letošnje leto je zaznamovano s 70-letnico Postaje Gorske reševalne službe v Tolminu. Počasi se izteka, obenem pa začenjamo z novo sezono zimskih planinskih večerov. Morda se še spomnite predavanja Miljka Lesjaka v letošnjem februarju, Postaja GRS Tolmin – 70 let zgod in nezgod gorskega reševanja, uvod v letošnje dogodke.

V istem, jubilejnem okvirju tokrat odpiramo fotografsko razstavo iz življenja in dela Postaje GRS Tolmin. Le-ta naj nas spodbudi k razmišljanju, do kam seže njeno humanitarno poslanstvo. Iz leta v leto se namreč spreminjata število in struktura reševalnih akcij. Nekoč smo beležili predvsem klasične akcije v gorskih nesrečah. Od tod tudi naziv službe. Danes se reševalci odzivajo klicu na pomoč povsod tam, kamor zaradi nedostopnosti drugi ne morejo: od cestnih nesreč, nesreč v soteskah naših rek, do nesreč v zraku. Na pomoč pohitijo tudi ob elementarnih nesrečah. V celotnem obsegu njihovega dela je precej ur v preventivnih aktivnostih (predstavitve dela, zavarovanja gorskih prireditev, predavanja itd.). Manj je gorskih nesreč, več pa takih, ki so posledica rasti adrenalinskih športov v Posočju. V sodobnem času je neizogibna pomoč helikopterske posadke z zdravnikom, ki krajša odzivni čas, omogoča hitrejši transport ponesrečenca do medicinske strokovne pomoči, obenem pa tudi hitrejši in lažji dostop do ponesrečencev. Klasično reševanje se uporablja v glavnem le še ob slabših vremenskih pogojih, ki ovirajo vzlet helikopterja. Delo GRS se torej po raznovrstnosti reševanj vse bolj razširja. Temu sledi tudi fotografski prikaz delovanja Postaje GRS v Tolminu Miljka Lesjaka, ki nas kot nekakšen slikovni mozaik popelje skozi vsakdan ene izmed najbolj žlahtnih prostovoljnih humanitarnih dejavnosti.

Avtor razstave Miljko Lesjak, član GRS od leta 1979, kot tajnik Postaje GRS Tolmin ne opravlja zgolj suhoparnega birokratskega dela. Svojo pogosto aktivno prisotnost na reševalnih akcijah in vajah, s tem pa tudi najboljšo obveščenost o njihovem poteku, nadgrajuje s fotografijami z reševanj, ki niso le dragocen dokument naporov reševalcev, velikokrat izražajo nekaj več. Izurjeno fotografsko oko izraznega fotografa Fotografske skupine PD Tolmin in kandidata za mojstra fotografije je poleg dokumentarnega cilja, tista dodana vrednost, ki veje iz njegovih slik in se je ob pogledu nanje v hipu zavemo. Še bolj pomembno pa je, da vse to ne ostaja v predalu, ampak nam avtor razgrne ob vsaki primerni priložnosti: na svojih razstavah, kot gostujoči fotograf v najrazličnejših publikacijah, fotografski sodelavec pri člankih o GRS v tiskanih in elektronskih medijih (pri nekaterih je pisec tudi sam), skratka povsod tam, kjer se lahko dejavnost GRS postavi pred oči javnosti.

Žarko Rovšček
Foto: Miljko Lesjak
eXTReMe Tracker