Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hoja z lepim razgledom

Primorske novice: IZLET • Planinska skupina Šempas vabi v nedeljo na že 20. pohod Po vitovski krožni poti Slovenske novice

Ni treba na Triglav, da bi si zagotovili lep razgled. Dovolj je že, če se iz Šempasa, Oseka ali Vitovelj povzpnete do vitovske cerkve, ki kraljuje na hribu nad Vitovljami, ali - še bolje - se v nedeljo udeležite jubilejnega pohoda Po vitovski krožni poti. Start pohoda bo ob 9. uri iz vasi Vitovlje.

• Šempaski planinci si pred 20 leti, ko so se prvič skupaj podali na krožno pot po južnih obronkih Trnovskega gozda, najbrž niso mislili, da bo njihova pobuda za skupno planinarjenje padla na tako plodna tla. In da jim bo šlo vreme vsa leta tako zelo na roko. “Pohod je odpadel samo enkrat, saj je bila napoved res slaba, sicer pa se ga vsako leto udeleži med 100 in 150 planincev. Enkrat, ko je bilo vreme res lepo, se nas je zbralo celo 900, tako da so morali naši fantje skuhati dodatne količine jote,” se spominja Slavka Murovec iz Planinske skupine Šempas, ki deluje v okviru Planinskega društva Nova Gorica. “Pot je privlačna zato, ker je nezahtevna in zelo razgledna. Poleti je sicer prevroče, v ostalih letnih časih, tudi pozimi, pa je v suhem in sončnem vremenu tam zares lepo. Najlepše pa je jeseni, ko se narava odene v prečudovite barve,” še dodaja Murovčeva.

Iz Vitovelj (460 m) se pot v začetku najprej dviga do Vitovske cerkve oziroma Marijinega svetišča (605 m), ki bo na dan pohoda odprto, nato pa se nadaljuje po južnem in zelo razglednem ostenju Trnovskega gozda do Kopitnika, kjer bodo pohodnikom postregli s čajem. Kopitnik, ki je znan kot vzletna točka zmajarjev in padalcev, je tudi najvišja točka pohoda (929 m), od koder se odpira prelep razgled po večjem delu Vipavske doline, prek Tržaškega zaliva do Dolomitov. Sledi še nekaj ravninske hoje proti Krnici, nato pa se pot začne spuščati do razgledne točke Sekulak in navzdol čez Lipovco in po Napoleonovi cesti mimo sv. Lucije in Vitovskega jezerca nazaj v Vitovlje, kjer bo pohodnike pričakala jota.

Pohod traja približno štiri ure, prijavnina znaša šest evrov. Letos bodo izjemoma vsi pohodniki prejeli tudi spominske medalje. Več informacij na telefonski številki 041/774-249. • PV

  02.11.2018


G-L, 23.10.2018: Vitovska krožna pot

Slovenske novice, 30.10.2018

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti