Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Oktobrsko prečenje Špičja

Več fotografij: Prečenje Špičja, 25.10.2018

sreda, 31. oktober 2018, ob 05:28, Peter Pehani, ogledov: 1082

Peter Pehani: To je bila ena izmed tistih tur, ko človek ostane enostavno brez besed

V četrtek, 25. oktobra, sem ulovil zadnji lep dan pred prihajajočo fronto za prečenje Špičja. Pravi raj raznolikih kraških pojavov, rumenih macesnov ter jesenske samote.
Z eno besedo: fantastique!

Pri tehtanju med dvodnevno in enodnevno različico sem se na koncu odločil za lahko in hitro, torej enodnevno. Ta različica se je tudi bolj podala v urnike vremena, službe in nenazadnje družine.
Prve tri ure vzpona od Savice sem vzel bolj ali manj za tlako, v smislu, čimprej priti gor. Potem pa – človeku itak vzame sapo nad to neverjetno lepoto, ki silovito buškne v oči in preplavi vse čute. Za prečenje sem porabil 15,5 ur, precej več, kot sem pričakoval – a kar nekaj časa je šlo za fotografijo – in za očarano strmenje. Vsekakor je bilo vredno vzeti dan dopusta, splačalo se je zvečer stuširati in pasalo je sedeti v petek v službi.

Kot da so besede nekako premalo, skoraj odveč. O tej turi se ne da reči takorekoč – nič, čeprav je bilo – vse.

Zelo priporočam! Če ne za letošnjo jesen, pa za naslednjo ...

Še dve informaciji, zanimivi za morebitne 'ponavljalce'. Markacije so od Doline Triglavskih jezer do vrha zgledne, precej nove; po grebenu prot Prehodavcem pa so že povsem sprane, slabo vidne. Orientacijskih dilem ob lepem vremenu sicer ni: pot zelo natančno sledi grebenski liniji. V megli pa zna biti težje.
V primeru dvodnevne ture bi za spanje zagotovo izbral zimsko sobo na Prehodavcih. Tista ob Dvojnem jezeru je ne samo nepraktična, ampak tudi povsem znucana.
 

eXTReMe Tracker