Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinca pičila kača

Dnevnik: Danes nekaj po deseti uri zjutraj je planinca na Zajmanovih pečeh

... v grebenu Košute (občina Tržič) pičila kača. »Kakšna vrsta ga je pičila, se ne ve, ker je ni videl,« je povedal Žiga Jensterle, zdravnik enote helikopterske nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Kranj. Reševalci GRS Tržič ter helikopter Slovenske vojske z združeno ekipo GRS in HNMP so poškodovanega nato odpeljali v UKC Ljubljana.


Dnevnik, 01.08.2018 - Petra Mlakar: 
Po ugrizu kače čim prej do zdravniške pomoči

Ugrizi strupenih kač pri nas niso pogosti, zato mora človek, ki je žrtev takšnega ugriza, čim prej poiskati zdravniško pomoč. Kačji strup je sam po sebi lahko manj nevaren od morebitne alergijske reakcije telesa nanj, ki lahko resno ogrozi življenje.

Za planinca, ki je danes dopoldne na Dednem polju nad Bohinjem naletel na kačo, je bil pohod končan. Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, ga je kača ugriznila, zaradi česar je potreboval pomoč. »Posredovali so reševalci postaje GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem Slovenske vojske ter obolelega prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana,« so zapisali. »Po vsej verjetnosti je planinca ugriznil gad,« pa pravi predsednik GRS Bohinj Janez Rozman.

Reakcija telesa je uganka

Čeprav je bil po Rozmanovih besedah omenjeni planinec po kačjem ugrizu stabilen, so bohinjski gorski reševalci na pomoč poklicali helikopter. »Po kačjem ugrizu je dobro, da žrtev čim prej pride do zdravniške pomoči. Nepredvidljiv je namreč odziv telesa na ugriz in alergijska reakcija je lahko zelo nevarna za življenje,« opozarja Rozman in vsem, ki se jim bo zgodilo podobno, svetuje takojšnji klic na pomoč.

»V Bohinju že nekaj let nismo imeli primera reševanja zaradi ugriza kače,« pravi Rozman. Na Centru za klinično toksikoligijo in farmakologijo UKC Ljubljana so letos v prvi polovici leta našteli že devet takšnih primerov, v preteklih letih pa se njihovo število ni bistveno oddaljilo od 10 primerov na leto. V te številke so združeni tudi podatki iz drugih bolnišnic, če so jih tamkajšnji zdravniki sporočili v Ljubljano.

V omenjenem centru pravijo, da pri nas sicer živi več vrst strupenih živali, vendar resno zastrupitev lahko povzročita le ugriza modrasa in gada. Kot navaja spletna enciklopedija Wikipedia, ima modras značilen rožiček na nosu, zaradi katerega bi ga le stežka zamenjali s katero drugo v Sloveniji živečo kačo. Spodnjo stran repa ima rdečo, sicer pa je svetlo rjave, rdečkasto rjave ali sive barve in ima na hrbtu cikcakast vzorec. Živi na skalnih in prisojnih območjih. Navadni gad je bolj hladnoljuben od modrasa in ga najdemo predvsem v gorah ter na hladnejših območjih. Poleg navadnega gada v Sloveniji živi še laški gad, ki je, kot pove že ime, sicer pogostejši v sosednji Italiji.

Zastrupljenec naj miruje

Ne glede na to, katera od obeh strupenih kač nas ugrizne, moramo po nasvetih Centra za klinično toksikoligijo in farmakologijo UKC Ljubljana mirovati in poklicati pomoč na številko 112. Če je kdo v bližini, naj najprej odžene kačo ter nam pomaga odstraniti uro, zapestnice, prstane in drug nakit. Rano je treba očistiti in čim prej sterilno obvezati ter jo hladiti z obkladki. Ud, ki ga je prizadel ugriz, je treba imobilizirati, kar se v hribih da storiti tudi s pomočjo veje ali s pohodno palico, prizadeti ud pa naj leži nižje od srca. Nikakor med nasvete ne sodi tisti o kozarčku za pogum. Na centru opozarjajo, da zastrupljenec ne sme piti alkohola.

Po opozorilih gorskih reševalcev pa prav tako ne velja nekdaj uveljavljen nasvet o tem, da je priporočljivo strup iz rane posrkati. Dodajajo še, da so kače plašne živali in se človeka običajno izogibajo. Nezgode z ugrizom, kakršna je bila današnja, se zgodijo predvsem takrat, kadar pohodnik kačo preseneti oziroma jo pohodi, ne da bi jo opazil. Zato na spletnem portalu zdravstvena.info, ki je namenjen bolnikom, dijakom, študentom in zaposlenim v zdravstvu, svetujejo pohodnikom, naj na svojih poteh ne bodo povsem neslišni, da jih bodo kače zaznale in se pravi čas umaknile. Pred pohodom pa se je dobro tudi pozanimati, katere vrste kač živijo na območju, kamor se odpravljamo.

Namesto napada raje velik ovinek

Na portalu zdravstvena.info opozarjajo, da je ob srečanju s kačo, ki nas ni zaznala, da bi se lahko pravočasno skrila, najbolje okoli nje narediti čim večji ovinek in jo pustiti pri miru. Veliko slabša izbira je poskus preganjanja kače, napada ali celo poskus pokončanja, saj naj bi statistike beležile največ ugrizov prav pri tovrstnih dejavnostih. Tudi mrtvim kačam pa se zaradi refleksa ugriza ni pametno približevati, še svetujejo. Gorski reševalci dodajajo, da je pri tem pametno paziti tudi na ravnanje štirinožnih spremljevalcev. Psi so običajno bolj radovedni in ob stiku s kačo ne odidejo, temveč še bolj intenzivno vohljajo in se ji približujejo, zato so pogoste žrtve njihovih ugrizov.

Dnevnik/Kronika, 26.09.2018


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti