Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mirko Dermelj (1914 - 2018)

V 104. letu je umrl Mirko Dermelj - Mire, najstarejši slovenski alpinist in gorski reševalec - Danes ob 11. uri se bodo od njega poslovili v Švici

Dne 9. avgusta 1942 je v navezi s Karlom Koreninijem prvič plezal v severni steni Triglava po Nemški smeri. Tej plezariji so sledile številne druge ...
Alpinizmu se je kmalu pridružilo gorsko reševanje. Kot gorski reševalec se je udeležil več reševalnih akcij, tudi pretresljive avgusta 1942 pod Rigljico, ko so našli mrtva dva mlada Jeseničana, med spuščanjem z njima, ko je na na njih zgrmela velikanska gmota snega, pa sta umrla še dva reševalca.
Mire je leta 1946 organiziral in vodil prvi reševalni tečaj in bil nekaj let tudi vodja centrale GRS, ki je bila na Jesenicah.
Konec vojne sta Mire in Karel Korenini proslavila s plezalnim vzponom po Slovenski smeri na vrh Triglava in na Aljažev stolp 20. maja pritrdila dolg drog s slovensko zastavo.

Konec leta 1948 se je oženil, štiri leta kasneje so se preselili v Ljubljano, kjer je postal znanstveni sodelavec Kemijskega inštituta. 1957 je bil poslan v Tehniško visoko šolo v Zürichu ... Leta 1960 pa se je z družino naselil v Švici.
Aktiven športnik je ostal vse, dokler si ni leta 1999 zlomil glave golenice.

Stikov z domovino ni nikoli prekinil in jo je pogosto obiskoval, tudi še ko je postal navezan na invalidski voziček.

Pred 60 leti slovenska zastava na vrhu Triglava
Planinski vestnik - Tanja Peterlin Neumaier

Mire Dermelj, stoletnik
Tanja Peterlin - Neumaier

Radioprvi: Mirko Dermelj

Planinski vestnik - Tone Škarja
 

 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti