Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na odpravo

 24.10.2018

 

sobota, 27. oktober 2018, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 988

Gorenjski glas - Mateja Rant: ... znova v Nepal

Ob desetletnici izvajanja programa Mednarodno priznanje za mlade (Mepi) na Gimnaziji Kranj se bodo gimnazijci skupaj z dijaki Šolskega centra Škofja Loka odpravili pod Anapurno.

Kranj – V okviru projekta, ki so ga poimenovali Je življenje lahko drugačno? so se mepijevci Gimnazije Kranj že leta 2012 podali na treking v Nepal. Šest let kasneje so se ob desetletnici izvajanja omenjenega programa na Gimnaziji Kranj odločili odpravo v Nepal ponoviti.
Tokrat se na enajstdnevno pot odpravlja 24 njihovih dijakov v družbi treh dijakov Šolskega centra Škofja Loka, je pojasnila koordinatorica programa Mepi na kranjski gimnaziji Marija Štremfelj.

Dijaki bodo na poti opravljali zlato oziroma srebrno Mepi stopnjo, ki vključuje tudi večdnevno odpravo, pri čemer morajo imeti dijaki vse potrebno za preživetje v naravi s seboj. »Glede na to, da bo odprava potekala v specifičnih razmerah, jim bomo omogočili, da bodo imeli obroke v kočah, kljub temu pa bodo njihovi nahrbtniki še vedno precej težki,« je pojasnila Marija Štremfelj. Njihov cilj bo na 4200 metrih nadmorske višine pod Anapurno, odvisno od vremenskih razmer pa se bodo podali tudi višje.
Priprave na treking so potekale vse leto. Svojo fizično pripravljenost so dijaki preverili že konec junija, ko so se skupaj odpravili na 4215 metrov visok vrh Vincent Piramide v pogorju Monte Rosa.
V začetku oktobra so organizirali tudi dobrodelno prireditev in srečelov, na kateri so zbirali finančna sredstva za odpravo v Nepal in eno izmed tamkajšnjih sirotišnic, ki so jo obiskali že v sklopu prejšnje odprave in jo bodo obiskali tudi tokrat. »Tako jim bomo lahko neposredno izročili zbrane prispevke, saj je to najbolj zanesljiv način, da denar res pride v prave roke,« je poudarila Marija Štremfelj in dodala, da prostovoljstvo in pomoč drugim prav tako predstavljata enega od štirih stebrov programa Mepi.
Obiskali bodo še šolo v Katmanduju, kjer bodo spoznali njihov program Mepi, obenem pa bodo drug drugemu predstavili svojo deželo in šolski sistem. Na pot se odpravljajo prihodnji petek, vračajo pa se 11. novembra. »Tako bomo izkoristili krompirjeve počitnice, da bodo dijaki zamudili čim manj pouka,« je razložila Marija Štremfelj.

Oznake: HIM
eXTReMe Tracker