Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mangrt: Jugozahodni raz in Briljantina

AK Idrija - Jan Smolnikar: V ponedeljek sem dobil SMS od Sebastjana “Vzemi si dopust … gremo plezat v hribe”.

No … na srečo sem bil frej in nisem dvakrat premišljeval.
Hitro smo se vse dogovorili in v četrtek, 18. oktobra, ob peti uri zjutraj smo štirje komadi iz Idrije že šibali proti Mangrtskemu sedlu. Jaz in Sebastjan sva se odločila za lažjo smer (Jugozahodni raz), Blaž in Sašo pa za težjo (Briljantina 6b).

Okoli pol osme ure zjutraj smo že hodili po melišču navzgor proti steni in se pod steno poslovili ter si zaželeli srečo. Blaž in Sašo sta imela malo krajši dostop, midva pa sva nadaljevala še deset minut po travah do vstopa.
Vstopa ni bilo težko najti. Plezala sva cug-cug. Prvi je pripadel meni. Samo plezanje je bilo prijetno, lahkotno in nič težavno. Oprimkov na izbiro kot v telovadnici. V smeri je kompaktna skala, nobene podrtije (morda je bil samo en prehod nekoliko majav) ostalo pa kompaktno kot v plezališču.
Sama smer je lepa in uživaška, štanti so navrtani, svedri pa se najdejo tudi vmes. Občasno sva dodala še kakšen zatič. Najlepši je bil peti raztežaj. Kompaktna izpostavljena zajeda (IV+), ravno za zavriskati, lahko bi rekel čisti kič (v pozitivnem smislu seveda). Tudi soplezalec se je strinjal, da je bil peti cug prav sexi.
Po sedmih raztežajih sva priplezala do vrha smeri na strme trave in pojedla zaloge iz nahrbtnikov, v kratki majici v drugi polovici oktobra na višini 2500 metrov. Kdo bi si mislil da bo tako toplo vreme. Mi pa smo imeli v nahrbtnikih puhovke, kape, zimske rokavice … na koncu pa smo plezali v majicah.
Ko sva pojedla sva zagledala na desni strani, nedaleč stran Sašota ki je naredil zadnji štant na strmih travah.

Časovno smo bili kar usklajeni. Za plezanje smo porabili 4-5 ur. Odlično sta opravila nalogo Blaž in Sašo ter zlezla 6b. Pohvalno! Tudi onadva sta bila izredno zadovoljna s smerjo. Mesto 6b v njuni smeri naj bi bil nenavaden in dolg gib. Morda se zaradi tega imenuje smer briljantina? Travolta/Olivia Newton … dancing? Po istoimenskem filmu. Tega sicer ne vem, možno pa je.

Sestopili smo po Slovenski poti nazaj na sedlo in se ustavili v Bovcu na pivo. Kultna Črna ovca je bila zaprta, zato smo se ustavili drugje. V Idrijo smo prišli v poznem popoldnevu, potem pa podvečer še pod štenge na pivo in analizo z Zlatetom, Sašotom, Demšarjem in Tomažem.
Krasen dan, upam na čimveč takšnih.

Plezali smo: Sebastjan Bevk, Blaž Bizjak, Sašo Cigale, Jan Smolnikar

25.10.2018
Mangrt (Jugozahodni raz IV+/III 360-400m) in (Briljantina 6b 400m?) 18.10.2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti