Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vilharjev pohod ob Vilharjevih pesmih

Planinsko društvo Postojna je v soboto, 15. septembra, organiziralo Vilharjev pohod. Udeležilo se ga je 42 pohodnikov, od tega kar 28 otrok.

Za izvedbo pa je poskrbelo sedem vodnikov ter dodatni mentor. Pri gradu Kalec so se jim pridružili še štirje kolesarji TKO PD Postojna ter 140 pohodnikov iz Planinskega društva Snežnik Ilirska Bistrica. Vsi skupaj so sodelovali tudi pri akciji Še zadnjič očistimo Slovenijo.

Vilharjev pohod: Pivka-Primož-Šilentabor-Zagorje-grad Kalec
Turni kolesarji: Postojna-Slovenska vas-Pivška presihajoča jezera-grad Kalec

Pohod je v sklopu prireditev Slovenija planinari pripravilo Planinsko društvo Postojna v sodelovanju s PD Snežnik Ilirska Bistrica, za kulturni program pa je poskrbelo Kulturno prosvetno društvo Miroslav Vilhar Zagorje in pevski zbor OŠ Pivka. Naravovarstveno noto je dodalo sodelovanje pri vseslovenski akciji Še zadnjič očistimo Slovenijo (na poti smo vsi sodelujoči pobirali smeti, ki jih je bilo na naše veselje zelo malo).

Vsi prijavljeni udeleženci pohoda, člani PD Postojna, smo se ob 8. uri zbrali pred Krpanovim domom v Pivki. Vreme je bilo sončno.

Pot nas je najprej vodila proti Primožu. Hodili smo pod Kerinom in se priključili poti, ki na Primož pripelje z ovinka pred železniškim mostom. Pod vrhom, kjer je odcep za Šilentabor, smo krenili desno. Pot je markirana, saj tu poteka Velika Krpanova pot. Prečili smo z grmovjem in drevesi redko posejane travnike. Po uri in pol smo, že z razgledom na Šilentabor, imeli prvi postanek, kjer nas je čakal prvi kulturni utrinek. Člani Kulturno prosvetnega društva Miroslav Vilhar Zagorje so namreč pripravili nekaj recitacij in prikaz Vilharjevega življenja. Po končani recitaciji pesmi Ljudmila smo pot nadaljevali na Šilentabor, kjer smo si ogledali ostanke gradu in se razgledali po okoliških hribih.

Pred spustom v vas Zagorje so nam člani kulturnega društva osvetlili življenje Miroslava Vilharja in pred Zagorjem prisluhnili še recitaciji pesmi Slovenka. V Zagorju, kjer se nam je pridružilo kar nekaj pohodnikov, smo poslušali še zadnjo recitacijo.

Nato smo se odpravili še na zadnji del poti, proti gradu Kalec. Hitro smo prišli do kostanjevega drevoreda, kjer se pasejo konji. Drevored vodi do ostankov gradu, najbolj je ohranjen stolp. Tu so bili že zbrani udeleženci pohoda iz Ilirske Bistrice, Bača in Knežaka. Bilo jih je kar 140, vseh skupaj nas je bilo tako blizu 200! Bilo je zelo živo in prijetno. Tudi mi smo posedli po travi. Hiteli smo jemati hrano iz nahrbtnika in pridno polniti naše želodčke.

Člani KPD Miroslav Vilhar Zagorje so nam pripravili tudi posebno dobrodošlico - v pletenih košarah so nam ponudili kruh in sol. Včasih so na tak način gostom izkazovali gostoljubje. Med našim počitkom se je odvil tudi igralski nastop Miroslava Vilharja, ki ga je pristno upodobil gostujoči član kulturnega društva. Pogovor je med odmori dopolnila zapeta poezija Miroslava Vilharja iz ust mladinskega pevskega zbora OŠ Pivka. Vsi prisotni pa smo seveda pritegnili zraven, saj so številne Vilharjeve pesmi že ponarodele (Zagorski zvonovi, Lipa zelenela je, Po jezeru bliz' Triglava).

Vzdušje je bilo res prijetno. Po malici in končanem kulturnem programu smo se odpravili proti domu. Za nas, Pivčane in Postojnčane, je vozil avtobus na relaciji Zagorje-Pivka. V Pivki smo bili vsi približno ob 13.30.
 
Valentina Posega
Fotografije: arhiv PD Postojna

PD Postojna, 11.09.2018: Vilharjev pohod na Kalc

Ob 200 letnici rojstva Miroslava Vilharja smo se odločili, da skupaj s Planinskim društvom Snežnik Ilirska Bistrica in Kulturno prosvetnim društvom Miroslav Vilhar iz Zagorja, organiziramo pohod k gradu Kalc, ki bo popestren s kulturnimi utrinki.

Pohodniki iz Postojnsko – Pivškega konca se zberemo v soboto, 15.9.2018 ob 8.00 pred Krpanovim domom v Pivki.

Pot nas bo vodila mimo Primoža, čez Tabor (približno ob 9 uri), v Zagorje (med 10 in 11 uro) in ob reki Pivki do gradu Kalc, kjer je živel Miroslav Vilhar. Na Kalcu se nam bodo pridružili tudi naši turni kolesarji, ki se pripeljejo iz Postojne in pohodniki iz Bača. Hoje bo približno za 3h.

Turni kolesarji imajo zbor ob 8.00 pred Primorko v Postojni, Pivčani s kolesi se jim pridružijo pri Ekomuzeju v Pivki ob 9. uri.

Nazaj v Pivko pohodnike pripelje avtobus.

Vabljeni otroci in odrasli, lahko pa nam pripeljite samo otroke in jih na istem mestu prevzamete med 14. in 15. uro.

Ker pa je to tudi dan akcije »ŠE ZADNJIČ« očistimo Slovenijo, bomo na poti pobirali smeti in skrbno pazili, da ne bi tudi naši odpadki ostali za nami.

Pohod je brezplačen, za prijave prosimo zaradi lažje organizacije.

POTREBNA OPREMA: Nahrbtnik, dobri čevlji, vetrovka in spodaj več tanjših oblačil, da se lahko postopoma slačimo, rezervna majica, kapa, kapa za sonce.
HRANA in PIJAČA: Po lastni izbiri iz nahrbtnika (sendviči, negazirana pijača, sadje, čokolada).
PRIJAVE: do četrtka 13.9. 2018 zjutraj otroci pri mentoricah na šolah, ostali pohodniki vodji osebno, kolesarji pa Tomažu.

vodja pohodniki: Neva Šemrov 041 597 151
vodja turni kolesarji: Tomaž Penko 041 208 387

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti