Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Letos rekordno

Primorski dnevnik: Orientacijski tek v organizaciji SPD Trst

ŠOLSKI ŠPORT - Orientacijski tek v organizaciji SPDT
Letos rekordno

NA PRIZORIŠČU
Orientacija, družabnost in narava

Marinka Pertot,
predsednica SPDT
: »Orientacijski tek za učence in dijake slovenskih šol na Tržaškem neprekinjeno organiziramo že 13 let, letošnja izvedba pa je po številu nastopajočih rekordna. Ostali smo zvesti tej lokaciji, ki nudi vse, kar potrebujemo. Zadovoljni smo tudi z vremenom. Čuti se sprememba v primerjavi s prvimi izvedbami, saj smo vsako leto bolj pripravljeni, vsakič se nekaj novega naučimo. Pozitivno je tudi, da šolam, ki so za to zainteresirane, pripravimo v tednih pred tekmovanjem tečaje orientacije.«

Robert Devetak, traser tekmovalnih prog: »Tudi letos smo za vsako šolsko stopnjo pripravili svojo progo. Osnovnošolska proga je bila krajša in je imela manj kontrolnih točk, sledila je predvsem glavnim potem. Učenci se morajo znajti predvsem na križiščih, gre za osnovno orientacijo naprej-nazaj-desno-levo. Srednješolska proga je nekoliko daljša in bolj zahtevna. Dijaki morajo že iskati kontrolne točke izven poti, torej v gozdu. Višješolska proga pa je jasno najdaljša in najtežja, kontrolne točke so precej bolj odstranjene od glavnih poti. Za pripravo treh prog je potrebno precej časa. Kontrolne točke najprej zarišem na karti, nato pa preverim njihovo postavitev še na terenu. Končno progo pa si je treba večkrat ogledati.«

Ana Košuta, profesorica športne vzgoje na nižji srednji šoli Simon Gregorčič v Dolini in Igo Gruden v Nabrežini: »Na tekmovanje se nismo veliko pripravljali, saj je program zelo natrpan. Eno šolsko uro smo posvetili osnovnim pravilom te panoge. Dijakom sem spregovorila tudi o temu, kako naj se med orientacijskim tekom obnašajo. Večjih težav pa na sami tekmi nismo imeli, saj so se dijaki že v preteklih letih udeležili orientacijskega teka. Bili so dovolj vešči in so bili na progi povsem samostojni.«

Vojko Žiberna, profesor športne vzgoje na gimnaziji Srečko Kosovel iz Sežane: »Pred osmimi leti smo prvič dobili povabilo na tekmovanje in že takrat smo se imeli zelo dobro. Udeležba na orientacijskem teku je tako postala tradicija za našo šolo. Letos smo pripeljali kar 32 dijakov, kar je največ doslej. Orientacija predstavlja za mladostnike neko zdravo preživljanje prostega časa v naravi, kar je vedno bolj razširjeno tudi drugod po svetu. Dobro pa vemo, da je narava najboljša učiteljica in nam omogoča dobro počutje. Gre pravzaprav za zdravje. Obenem je to tekmovanje tudi lep družabni dogodek, spremljevalci imamo možnost, da se srečamo in si izmenjamo mnenja.

Zagotovo se bomo še vrnili. (Vojko Žiberna je v preteklosti bil več let tudi trener minikošarke pri nabrežinskem Sokolu)
Če smo v prejšnjih dneh poročali o rekordni Barcolani, lahko zdaj za rekordno označimo 13. izvedbo orientacijskega teka za učence in dijake slovenskih šol na Tržaškem. Tem so se ponovno pridružili dijaki gimnazije Srečka Kosovela iz Sežane, prvič pa so bili prisotni dijaki nižje srednje šole Giovanni Lucio iz Milj. Slovensko planinsko društvo Trst je letos krepko preseglo znamko petstotih udeležencev, saj je v borovem gozdu med Prosekom in Križem iskalo kontrolne točke kar 543 tekmovalcev. Rekordno.

Tudi tokrat se je SPDT odločil, da bo epicenter dogajanja skavtski center pri Božjem polju. Lokacija nudi idealne logistične pogoje za tovrstno tekmovanje, predvsem pa veliko ograjeno zemljišče zagotavlja varnost udeležencem in spremljevalcem. Letošnje izvedbe orientacijskega teka se je udeležilo 11 osnovnih šol, 8 nižjih srednjih šol in 5 višjih srednjih šol. Organizatorji so pripravili tri različne proge, za vsako šolsko stopnjo svojo, traser je bil Robert Devetak. Tekmovanje je potekalo ob dobrih vremenskih pogojih in brez večjih zapletov, le sestava končnih lestvic je tekmovalni žiriji vzelo več časa od predvidenega. Prostovoljci SPDT so poskrbeli, da tekmovalci po končanem orientacijskem teku niso ostali lačni in žejni. Dolgo jutro na Božjem polju se je zaključilo s težko pričakovanim nagrajevanjem. (ep)

 

19.10.2018

Rezultati ekip in šol

OSNOVNA ŠOLA
Posamično: 1. Sebastjan Taučer, Rado Kalc (Černigoj), 2. Matej Ferluga, Sergej Marc (Trubar - Kajuh Bazovica), 3. Nejc Gruden, Juri Milič (Bevk Opčine).
Šole: 1. Bevk Opčine 35 točk, 2. Župančič Sv. Ivan 32 točk, 3. Finžgar Barkovlje 32 točk.

NIŽJA SREDNJA ŠOLA - Posamično: 1. Nastja Ferluga, Matilde Rismondo (Srečko Kosovel Opčine), 2. Siria Sandrin, Gaia Herny (IC Lucio Milje), 3. Gregor Sosič, Gabriel Zacchigna (Gruden Nabrežina).
Šole: 1. Kosovel Opčine 65 točk, 2. Gruden Nabrežina 29 točk, 3. Ciril in Metod Sv. Ivan 21 točk.

VIŠJA SREDNJA ŠOLA 
Posamično moški: 1 . Dimitri Zettin, Florijan Suppani (Stefan), 2. Ivan Paulina, Mattia Blasina (Stefan), 3. Denis Stefani, Liam Skerk (Stefan).
Šole moški: 1. J. Stefan 90 točk, 2. F. Prešern 32 točk, 3. Z. Zois 16.

Posamično ženske: 1. Sara Tulliach, Julija Kralj (Stefan), 2. Nastja Daneu, Sofia Ukmar (Zois), 3. Špela Ferfoglia, Kristina Perčič (Zois).
Šole ženske: 1. Žiga Zois 49 točk, 2. J. Stefan 43 točk, 3. A. M. Slomšek 28.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti