Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinski svet - 11.10.18

Primorski dnevnik: Krožna pot vojaške zgodovine | Na Krasu je krasno | Gorenji Tarbij | V nedeljo družinski pohod in druženje ob kostanju

Krožna pot vojaške zgodovine

SPDT in ZSŠDI načrtujeta skupinsko udeležbo na jesenskem pohodu, ki ga organizira Park vojaške zgodovine v nedeljo, 14. oktobra. Krožna pot se začne pri Parku ter poveze pomembnejše točke tukajšnje vojaške zgodovine: italijansko podzemno utrdbo na Primožu, Dule, Šilentabor in Narin. Pohod ni naporen, predvidene so približno štiri ure hoje. Nujna planinska obutev, pohodniške palice in naglavna svetilka. Ob nakupu vstopnice za ogled Muzeja bodo imeli pohodniki popust. Odhod ob 8.30 iz Bazovice, pri Kalu. Iz organizacijskih razlogov je nujna prijava, pokličite na št. 040413025. V primeru slabega vremena izlet odpade.

Na Krasu je krasno

23. čezmejni pohod Na Krasu je krasno bo v nedeljo, 14. oktobra. Zbirališče v Praprotu med 8.30 in 9.30. Za pohodnike je organiziran prevoz do Tubelj pri Komnu, kjer bo vpisovanje in start. Med štiri urno turo si bodo pohodniki ogledali razne zgodovinske in naravne danosti ter kraško jamo, prisostvovali bodo tudi predstavi posvečeni 100 letnici konca 1. svetovne vojne v izvedbi skupine 13 13 iz Bovca. Pohod se bo zaključil pod šotorom v Praprotu, kjer bo že tretji dan v teku 23. Kraški oktoberfešt. Organiziran je tudi »Otroški pohod«, namenjen otrokom, tudi manjšim v spremstvu staršev, ki ga bodo vodili Mladinski vodniki SPDT.

Gorenji Tarbij

V programu izletov SPDT-ja je za nedeljo, 21. oktobra, sicer napovedan avtobusni izlet v dolino Bavšice, odbor pa se je odločil, da bo omenjeno lokacijo prihranil za kdaj drugič in ta dan organiziral izlet v Gorenji Tarbij v občini Srednje v Nediških dolinah. V Gornjem Tarbiju bo namreč to nedeljo tradicionalni praznik kostanja, tako imenovani »Bumjak«. Odhod avtobusa iz Trsta, Oberdankov trg ob 7.00 uri, oziroma ob 7.20 s trga v Sesljanu. Preko Čedada se bomo peljali do Srednjega in naprej do prikupne vasice sredi travnikov in kostanjevih gozdov. Iz Tarbija se bomo podali na pohod po kraljestvu kostanja, predvidene so približno tri ure lahke hoje. Pro loco Nediške doline organizira ob prazniku v vasi tržnico kmetijskih pridelkov in obrtniških izdelkov Nadiških, Terskih, Soških dolin in Rezije, pripravljali pa bodo tudi tipične domače jedi. Tako si bodo lačni pohodniki lahko privezali dušo s tipičnim kosilom. V zgodnjih popoldanskih urah bo v cerkvi koncert, po vaških ulicah pa bodo za dobro voljo igrale harmonike. Izlet je primeren za vse. Vpisovanje do vključno četrtka, 18. oktobra, oz. do zasedbe razpoložljivih nest. Za vpis, oziroma za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040413025 (Marinka).

V nedeljo družinski pohod in druženje ob kostanju

Pri Slovenskem planinskem društvu hitijo s pripravami na druženje ob kostanju. Potekalo bo v nedeljo, 14. oktobra, pri jamarskem domu na Vrhu, od zgodnjega popoldneva do mraka. Tudi tokrat bodo skušali prijetno združiti s koristnim. V dopoldanskem času bo družinski pohod z Dola na Vrh, ki sodi tudi v sklop Kekčevih poti. Sočasno pa bodo ljubitelji gorskega kolesarstva opravili krožno pot po Doberdobskem in Komenskem krasu. Pohodniki se bodo od Devetakov v Dolu podali proti Brestovcu in si v bližini Brestovca ogledali zanimivo kraško jamo. Pri pobudi sodelujejo jamarji društva Kraških krtov. Zbor pohodnikov bo na prostoru ob občinski cesti Devetaki- Palkišče, v bližini križišča med državno cesto št. 55 in nekdanjo pokrajinsko cesto proti Tržiču. Začetek pohoda ob 10. uri. Ogled jame bo potekal po skupinah, ker je jama precej ozka in ni urejena za obisk. Priporočajo žepno ali čelno svetilko. Pohod se bo zatem nadaljeval do jamarskega doma, kamor bodo udeleženci prispeli med 12.30 in 13. uro. Nekoliko kasneje bodo na cilj pripeljali tudi kolesarji. Kras se prav te dni odeva v tople jesenske barve, med njimi prednjači živordeči ruj, zato prijetnega sprehoda in lepih doživetij ne gre zamuditi.

 

 11.10.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti