Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Kjer so nekoč vladali bogovi

11.10.2018
Kjer so nekoč vladali bogovi (Učka, Petrebišća in Trebišća)

ponedeljek, 29. oktober 2018, ob 05:28, Andrej Bračič, ogledov: 1178

Skrite poti - Andrej Bračič:  Učka, Petrebišća in Trebišća

To turo priporočava kolesarjem, ki so v dobri kondiciji, uživajo v dolgih vzponih in zahtevnejših spustih tudi po lepih single trailih, s pogostim spremembam nagiba – od blagega do zelo strmega.

Je zelo drugačna od ture Valamar Terra Magica pa vendar edinstvena zaradi izredne pokrajine Naravnega parka Učka in zaradi skrivnostne soteske, po kateri vodi mitološko – zgodovinska pot Trebišča - Perun. Pot nas namreč pelje mimo dveh zapuščenih kamnitih vasic Petrebišća in Trebišća, ki v svojih sencah skrivata zgodbo starejšo od tisočletja. Že dolgo obstaja sum, da so bila ta pobočja Učke posebnega pomena za prve slovanske naseljence na Kvarnerju. Tako spoznamo zgodbo o slovanskih bogovih, o Velesu in Perunu, ki naj bi tamkašnje prebivalce varovala pred zlim, z medsebojnimi bitkami pa naj bi povzročala izredne vremenske razmere kot so suša in  poplave.

Iz Mošćenićke Drage sva zavila proti Mošćenici in naprej do Svete Jelene. Na vrhu klanca je križišče in smerokaz za kolesarsko pot št. 8. Teh oznak sva se držala do vrha grebena, kjer sva zavila levo in skočila do bližnjega vrha Brgud, še prej pa sva se ustavila pri lovski koči Perun. Tukaj sva srečala prijaznega pastirja z ogromno čredo ovac. Nato sva se vrnila do istega križišča in nadaljevala po najširšem makedamu, ki vodi po planoti in se  počasi odvija po severni strani Učke. Namesto, da bi šla na Malo Učko, sva zavila desno po ožji  planinski poti proti Mošćenicam in se spustila do vasi Petrebišća. Ostanki stanov pričajo o bogatem življenju v starih časih. Na poti sva srečala prijazne konje. Potem sva se spustila po takšnih in drugačnih single trailih in nadaljevala proti kamniti vasi Trebišća. Ozka pot naju je vodila do še ene vasi, nato pa se je spojila z asfaltno cesto, ki naju je pripeljala nazaj do izhodišča. Spust je zame v povprečju zahteven, celotna pot pa dolga in kondicijsko zahtevnejša.

Zanimivosti ob poti: Mošćenice, majhno naselje z lepo ohranjeno srednjeveško podobo in razgledom na Kvarnerski zaliv.

Oznake: KOL
eXTReMe Tracker