Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski vestnik - oktober 2018

Narodni parki / Z nami na pot: Južni Velebit / Brezpotja v Karnijcih / Naj planinska koča 2018 / Poklon slovenskim alpinistkam in nagrada izjemnemu alpinistu ...

Uvodnik: Oj, Triglav moj dom. Dušan Škodič

NACIONALNI PARKI 
Alpe niso le turistični cilj. Aleš Zdešar
Trajnostni razvoj višje kakovosti. Simon Veberič

CHOKTOI 2018
Razmišljati je treba s svojo glavo. Marta Krejan Čokl

BREZPOTJA 
Čudoviti svet karnijske divjine. Vladimir Habjan

INTERVJU 
Andrzej Bargiel. Mire Steinbuch

Z NAMI NA POT 
Pogled na morje, kanjone, gore ... Janja Lipužič

PLANINČKOV KOTIČEK 
Mišjeritka in njena nečedna družina. Kristina Menih

TUJINA 
Med ognjenikom in Hefajstom. Damir Šantek

FRENKOVE PLOŠČE 
Timšel. Franci Horvat

IZLET V ZGODOVINO 
Zdrs v Vipavsko dolino. Marko Nabergoj in Uroš Kuzman

PLANINSKE KOČE 
Naj planinski koči 2018. Zdenka Mihelič

ALPSKA KONVENCIJA 
Slovenija - med industrijo in turizmom. Vida Petrovčič

ALPINIZEM 
Poklon slovenskim alpinistkam. Marta Krejan Čokl

ALPINIZEM 
Izjemna nagrada za izjemnega alpinista. Marta Krejan Čokl

POTI 
Samo iti, hoditi ... Jakob J. Kenda

VREME 
Vremenska slika v besedi. Veronika Hladnik

KOLUMNA 
Naš Triglav. Matevž Lenarčič

ZGODBA 
Konec fantastične smučarije. Slavko Kojc

DOŽIVETJE 
Pesem z višav. Nuša Maver

NOVICE IZ VERTIKALE 
ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE 
LITERATURAA 
FILM 
PLANINSKA ORGANIZACIJA 
V SPOMIN 


 Uvodnik: Oj, Triglav, moj dom

Glavna tema pogovorov in novic v iztekajočem se poletju in prihajajoči jeseni med Slovenci, planinci in neplaninci je bil Aljažev stolp. Zagotovo je bilo veliko besed tudi pred stotriindvajsetimi leti, ko so naši predniki v časopisih prebrali, da je dovški župnik uresničil svojo napoved in Nemcem pred nosom ukradel vrh Triglava. Šlo je za enega izmed trenutkov, ko jih je prevevala složnost, pravzaprav sen vsakega naroda.
Z leti so se pojavila vprašanja - je ta nerodno oblikovani in od silnega časa utrujeni pločevinasti stolp na vrhu Triglava v resnici vreden vsega direndaja in kaj naj z njim pravzaprav naredimo? Naj ga pustimo takšnega, kakršen je? Naj ga restavriramo, mu naredimo lifting obraza ter s tem odvzamemo čar avtentičnosti? Naj ga zamenjamo s kopijo in original shranimo v planinski muzej?
Demokracija in z njo pravica govora, ki nam je dana z ustavo, je odgovorna reč. V zadnjem mesecu dni smo lahko v spletnih, tiskanih in drugih medijih prebrali mnogo nesmislov in polresnic. Predvsem ponavljajoča se vprašanja, koliko nas bo davkoplačevalce stala obnova tega pleha, ter celo manipulacije z njegovo pravo sporočilnostjo, so nam nastavljale ogledalo. Delitev ljudi z lahkotnim metanjem kosti za glodanje je danes zelo enostavno in žal učinkovito. Tedanje besede navdušenja, podpore ali nasprotovanja je že zdavnaj odnesel veter.
Pri obnovi stolpa smo se odločili za srednjo pot. S tem smo dali priznanje Aljažu za njegov - in naš slovenski zgodovinski podvig. Moj namen ni ugotavljanje ustreznosti ali strokovnosti obnove, temveč vprašanje smisla obstoja stolpa, njegovega sporočila in popotnice zanamcem. Kaj od tega je po stotriindvajsetih letih še ostalo nam, častilcem slavnega kosa pocinkane pločevine, ki mu je simboliko vdihnil dovški župnik?
Aljažev stolp je med prvimi temeljnimi kamni na poti k naši samostojni državi. Je nacionalni ponos, je simbol, po katerem nas prepozna svet. Mimogrede: bi uspeli fotografijam znamenj na najvišjih evropskih vrhovih določiti imena? S slovenskim teh težav ni. Ne dopustimo, da se zaradi ustavne pravice, ki naj ne bo le neodgovorno stresanje besed po tipkovnici, dogajajo delitve na naši simbolni gori. Pločevina, ki je pred več kot stoletjem pomenila upor proti germanizaciji, je bila postavljena zato, da bi nudila zavetje in varnost v slabem vremenu vsem, ki pridejo na vrh. Planincem - ne glede na narodno pripadnost, versko prepričanje ali drugačno delitev. To je bilo osnovno poslanstvo, to je načrtoval Aljaž ob nakupu parcele. Jakob Aljaž, župnik, planinec in glasbenik, je stolp in zemljišče podaril Slovenskemu planinskemu društvu in s tem vsem nam.
Danes imamo po zaslugi srčnih ljudi, ki jim je mar dediščina, na Triglavu v mladeniški preobleki ohranjen "tisti pleh z dušo". In kaj naj z njim? Spoštujmo ga in ponosni bodimo nanj. Naš je!

Dušan Škodič

 10 2018
Kazalo objav v vseh letnikih PV

Iskanje po vsebinah PV   

 

Jesen v gorah. Na robu pod Malim Draškim vrhom.
Foto: Peter Strgar

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti