Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Kaj se bo z Aljaževim stolpom

PZS, 12.10.2018 12.50
Kaj se bo z Aljaževim stolpom oz. v njegovi okolici dogajalo v prihodnje?

sobota, 13. oktober 2018, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 712

PZS: ... oz. v njegovi okolici dogajalo v prihodnje?

Aljažev stolp je spomenik državnega pomena in eden najprepoznavnejših slovenskih narodnih simbolov, zato bo tudi v prihodnje ohranjal podobo, ki je zgodovinsko izpričana in podana tudi v osebnih zapisih Jakoba Aljaža. Po restavratorski preobleki in vrnitvi na Triglav pa ga čaka še nekaj dopolnitev, za katere bo ZVKDS poskrbel do pomladi.
Ob tem velja še enkrat poudariti, da se do Aljaževega stolpa obnašajmo spoštljivo.

Triglav-Aljažev stolp, EŠD 5531, je kulturni spomenik državnega pomena, kjer se skladno z odlomkom o razglasitvi in varstvenim režimom vse njegove prepoznavne prvine varujejo. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) na podlagi omenjenega dejstva, kot tudi uveljavljenih konservatorskih smernic zagovarja stališče, da se stolp ohranja v podobi, ki je zgodovinsko izpričana in podana tudi v osebnih zapisih Jakoba Aljaža, temu se pridružuje tudi Planinska zveza Slovenije.

V notranjost Aljaževega stolpa tako sodi panorama - Pernhartove upodobitve, ki jo bo tja ZVKDS postavil prihodnje leto. Na zunanjost stolpa ne sodi nič, ker Jakob Aljaž ni na stolp dal nobene druge oznake kot napis - Aljažev stolp.

Takoj po ponovni postavitvi obnovljenega stolpa na vrhu Triglava so neznanci na stolp že nalepili dve nalepki, na sprednjo stran, prav nad vrati stolpa. Nalepki so planinci takoj odstranili, še enkrat pa bi radi opozorili, da takšno ravnanje ne sodi v gore, da se to ne sme dogajati in da se moramo vsi obiskovalci gora spoštljivo obnašati do spomenika državnega pomena in enega najprepoznavnejših slovenskih narodnih simbolov, prav tako tudi do drugih objektov v gorah, kot so skrinjice za vpisne knjige, smerokazi, bivaki ...

Spominska plošča NOB bo prihodnje leto ob celostni ureditvi okolice postavljena nazaj v bližino stolpa, do tedaj pa bo varno shranjena. V nadaljevanju bo ob stolpu še oznaka, da tu poteka t. i. Aljaževa pot in zapis, da je Aljažev stolp spomenik državnega pomena s pozivom, da se do njega obnašamo spoštljivo. Prav tako bo pomladi 2019 ZVKDS skupaj s PZS in področnimi PD v vse izhodiščne koče obesil plakate o pomenu Aljaževega stolpa in o primernem odnosu do državnega spomenika.

eXTReMe Tracker