Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Kako izbrati vetrovko

  18.10.2018
G-L:  "Kibubazin" 


četrtek, 18. oktober 2018, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 1109

Kibubazin: Vetrovka je kos oblačila, ki mora prenesti najslabše vreme. Uporabljamo jo za pot v službo, za enodnevne izlete, za zahtevnejše ...

Dandanašnji, ko imamo pri vseh stvareh celo paleto izbire, je jasno, da obstaja tudi vrsta vetrovk za najrazličnejše namene. Tiste za tek in kolesarjenje so denimo lažje kot gorniške jakne, ki so težje, a tudi trpežnejše. Pred nakupom si moramo zato zastaviti običajna vprašanja: Kako pogosto jo bomo uporabljali? V kakšnem vremenu? V zmernem ali tropskem podnebju? Za kako dolge ture? Kako pomemben dejavnik je teža?

Tokrat pustimo ob strani t. i. softshell jakne, ki nudijo tudi toplotno izolacijo, a so za razliko od vetrovk zgolj vodoodporne (angl. water-resistant). To pomeni, da le delno ščitijo pred dežjem. Osredotočili se bomo na prave vetrovke. Slovensko ime je sicer zavajajoče, saj poudarja zaščito pred vetrom. Enako ali še bolj kot to pa je pri jaknah, ki jih nosimo kot zunanji sloj, pomembna zaščita pred vodo.

Voda in zrak

Vetrovke morajo zadostiti trem kriterijem: morajo nas ohranjati suhe, morajo dihati in v njih nam mora biti udobno, kar pomeni, da morajo ohranjati našo telesno temperaturo. Za prvi kriterij poskrbijo nepremočljivi (angl. waterproof) materiali. Take jakne so na vodo tako imune, da v dežju dejansko ne premočijo. Glede nepremočljivosti sicer ni enotnih standardov in jo vsak proizvajalec interpretira po svoje, vendar smo ob nakupu take jakne lahko prepričani, da bomo v dežju ostali suhi.

Zaplete pa se pri drugem in tretjem kriteriju. Ko se med kratkotrajno ploho skrijemo pod plastično pelerino, je vse lepo in prav, a če se bomo zaviti v popolnoma nepremočljivo plastiko začeli gibati, bomo hitro premočeni - ne od dežja, pač pa od našega lastnega potu! Tista lahka pelerinica, ki smo jo dobili, ko smo podaljšali avtomobilsko registracijo, je čisto prijetna zadevica in nobene škode ne bo, če jo imamo za vsak slučaj v nahrbtniku, toda če nameravamo biti v vlažnem vremenu fizično aktivni, si moramo omisliti jakno, ki ne premoči, a vseeno diha.

Tu se v igro vključi famozna membrana. Gre za material z luknjicami. Tako mikroskopsko majcene so, da tekoča voda od zunaj ne more noter, a še dovolj velike, da znoj najde pot od znotraj na hladnejši, bolj suh zrak. Od učinkovitosti tega prehajanja je odvisno, kako suhi se počutimo, in prav to je tisto, s čimer se najbolj ubadajo razvijalci materialov. Najbolj znan med njimi je seveda Gore-Tex v vseh svojih izpeljankah, kar pa še ne pomeni, da je edini ali najboljši. Pri cenejših jaknah dandanes vse pogosteje uporabljajo tudi različne nepremočljive premaze.

Število slojev

Sodobne vetrovke so narejene iz več slojev - nekoliko enigmatično pri tem govorimo o 2 in 3 slojih ter 2,5, pri čemer res ne vemo, kako bi si pomagali s tisto polovico. Pomembno je vedeti, da je zunanji sloj - običajno najlon ali poliester - prva obrambna linija, ki jakni daje tudi barvo in trdoto. Spodnji sloj je tisti, ki je najbližje našemu telesu, zato mora biti najprijetnejši na dotik, hkrati pa ščiti membrano pred poškodbami. Nekje med obema pa torej tiči najbolj soficisticirana, ceno dvigajoča membrana, ki daje jakni nepremočljivost. Dvoslojne jakne so najcenejše in najmanj šumijo, primernejše pa so za mestna okolja ali potovanja. Troslojne jakne so najtrpežnejše in najbolje dihajo, a so tudi najdražje. Jakne z dvema slojema in pol pa so najlažje, saj je spodnji sloj le polovičen, a nekoliko manj trpežne in slabše dihajo.

Vse pohodniške jakne imajo lepljene šive, ki dodatno zagotavljajo nepremočljivost.

Velikost in kroj

Kroji vetrovk so različni in deloma tudi stvar okusa - nekdo ima raje krajše, drugi daljše jakne. Vseeno jakna ne sme biti tako kratka, da se nam med premikanjem razkrije hrbet, pa tudi ne predolga, da nas ne omejuje. V njej moramo biti zmožni krožiti z rokami kot angelčki, ne da bi nam zlezla po hrbtu navzgor. Ker moramo v hladnem vremenu pod pohodniško jakno obleči dodatno izolativno plast (termovelur), mora biti dovolj velika, če pa jo uporabljamo denimo za tek, naj bo dovolj ozko ukrojena, da ne bomo v njej plapolali naokrog kot pisana zastava. Čez rame in pazduhe nas seveda ne sme vezati, rokavi pa naj nam segajo čez zapestja, tudi ko premikamo roke.

Dodatna oprema

Kot pri avtomobilih je tudi pri vetrovkah lahko ključnega pomena dodatna oprema.

Žepi

Nekatere jakne imajo le dva, druge pa se kitijo z več žepi kot ribiški telovnik. Lahko so na pasu, na prsih in celo na rokavih. Sodobni žepi so prilagojeni novodobni komunikacijski tehnologiji z izhodom za slušalke ipd. Če so žepi na notranji strani podloženi z mrežico, jih lahko uporabimo kot zračnik, kadar je vroče. Nekateri modeli jaken pa so narejeni tako, da jih je mogoče zložiti oz. bolje rečeno stlačiti v žep.

Če želimo dostopati do vsebine, medtem ko nosimo nahrbtnik, je dobro, da so žepi na pasu nekoliko višje. Tudi pri plezalnih jaknah je pomembno, da so žepi nameščeni dovolj visoko, da lahko sežemo vanje takrat, ko nosimo plezalni pas. Nekateri pa prisegajo na žep na prsnem košu. Običajno je nekje na dveh tretjinah višine jakne, tako da vanj zlahka vtaknemo roko in strašimo po hribih kot novodobni Napoleon, sicer pa je priročen za spravljanje zemljevida, telefona ipd.
 

Kapuca

Zelo pomemben del jakne je kapuca, kajti ko smo oblečeni za slabo vreme, prav skozi glavo izgubimo največ toplote. Bolje nas ščitijo ojačane kapuce. Na pohodniških jaknah so običajno prilagodljive, s trakovi za nastavljanje levo in desno spodaj ter zadaj, na temenu. Ko si kapuco namestimo na glavo, se je mora trdno držati, ščitek pa nam ne sme (preveč) ovirati pogleda. Glavo moramo vseeno zlahka obračati.

Če nameravamo pod vetrovko nositi čelado, mora biti kapuca malo večja. Nekateri prisegajo na kapuce, ki se lahko zložijo in spravijo v ovratnik, drugim pa tako debeli ovratniki niso preveč všeč. Vsak po svoje!

Zadrge in dodatna zapirala

Na dragih jaknah pričakujemo kakovostne zadrge - res ni prijetno, če se v mrazu zatakne ... Lahko so tudi nepremočljive. To pomeni, da so zaščitene z gumijastim mehanizmom, zaradi katerega pa je z njimi nekoliko težje ravnati. Druge jakne pa imajo čez zadrge zavihke, ki jih prekrijejo in s tem preprečijo vstop vodi. Oboje je enako učinkovito, nepremočljive zadrge so lažje in manjše, zavihki pa trpežnejši.

Glavna zadrga naj nam sega do brade. Ko imamo na sebi še kapuco, smo tako v obraz res dobro zaščiteni. Če nam je pogosto vroče ali se hitro potimo, so nepogrešljive zadrge pod pazduho. Namenjene so izključno zračenju.

Vse vetrovke pa imajo še več veliko večjih lukenj - tiste za glavo in roke, kakopak! Ker brez njih ne gre, jih je treba tako ali drugače zaščititi pred vodo. Jakne imajo zato na spodnjem robu oz. v pasu vrvico, s katero jih prilagodimo širini telesa. Robove rokavov pa zatesnimo z elastično vrvico ali ježkom. Pri izbiri bodimo pozorni na to, da je s temi dodatki enostavno upravljati oz. da so čim bolj intuitivno postavljeni.

3 v 1

Jakne 3 v 1 združujejo zaščito pred dežjem s toplotnim slojem, kar v praksi pomeni, da gre za dva kosa oblačil, ponavadi vetrovko in spodnjo plast iz termovelurja. Plasti sta povezani z zadrgo, tako da ju po želji lahko nosimo tudi vsako posebej.

Teža in cena

Lažje je dražje, je moto pohodniške in plezalske opreme. To velja tudi za vetrovke. Pri lažjih vetrovkah so uporabljeni dražji materiali, imajo pa manj dodatne opreme. Upoštevajmo pa, da bomo vetrovko večino časa nosili v nahrbtniku, zato je smotrno razmisliti o nekoliko lažjem izdelku. Na splošno vetrovke niso poceni, za marsikoga so celo najdragocenejši kos pohodniške opreme. Tolažimo se lahko z mislijo, da je cena tako visoka zato, ker plačujemo tudi za vse raziskave in razvoj ter testiranje materiala, uporabljenega v jakni.

Vzdrževanje

Ne glede na to, katere vrste jakno imamo, na njeno življenjsko dobo ključno vpliva vzdrževanje. Le tako ji pomagamo, da se uspešno spopada z izzivi mečkanja, drgnjenja ob robove in seveda našega potu. Posebej moramo skrbeti tudi, da ostaja nepremočljiva. To storimo z ustreznimi sredstvi. Napotki za vzdrževanje pri tem niso samo nepomemben papirček, ki ga po nakupu zabrišemo v koš. Če vetrovko z membrano operemo v pralnem stroju po običajnem postopku, se ne moremo prav nikomur pritožiti, da ni več nepremočljiva … Današnji nepremočljivi sloji so prijaznejši okolju kot nekoč, kar pa pomeni, da se hitreje izrabijo. Na vsakih tri do pet pranj je zato treba jakno na novo impregnirati. Kako vemo, kdaj je čas za to? Če vodne kapljice spolzijo z jakne, je vse lepo in prav, če pa se voda vpije in je jakna videti vlažna, jo je treba oprati in morda obnoviti impregnacijo.

eXTReMe Tracker