Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Četrtkarji na Lastovu

Novi tednik Celje - Tone Vrabl: Po lanskem uspelem letovanju na Cresu in Lošinju so se člani skupine Četrtkarji Planinskega društva Zabukovica

... odločili, da bodo letos izkušnjo ponovili. S turistično agencijo Balkanika in z Renatom Ribičem so se tokrat odločili, da bodo v tednu prepešačili dobro označene planinske poti na enem najbolj zanimivih otokov v Jadranu, na Lastovu.

Na pot se je odpravilo 43j pohodnikov, ki se jim je vi Ljubljani pridružila še skupina z Dolenjske. Z avtobusom so potovali do Splita in nato s trajektom do Ublija ter od tam do končne postaje, Pasadurja na Lastovu, kjer je bil hotel Solitudo osrednja postaja za vsakodnevne skrbno pripravljene plani iške pohode, ki so se začeli v sako jutro točno ob 8.30. Izvedli so šest planinskih tur, ki so jih prehodili v približno petnajstih urah in v skupni dolži li skoraj 35 kilometrov. Najdaljši pohod je bil prvi dan, zanj so porabili pet ur, za ostala pa po približno tri ure. Osvojili so tudi vse štiri najvišje otoške vrhove – Sozanj 236 metrov nadmorske višine, Hom 417 m, Glavica 197 m in Jurjev vrh 164 m. To res 'niso visoki vrhovi, so pa poti na njih in ponovno v dolino dokaj zahtevne. Velika skupina je povsod, kjer se je pojavila, med domačini vzbujala veliko pozornost, tudi zaradi enotnih majic z znakom PD Zabukovica in občine Žalec ter s prijetnimi pokrivali podjetja Senčila Janija Drugoviča, tudi pohodnika.

Po Lastovu še v Dovžanovo sotesko

Že prvi četrtek po vrnitvi z Lastova so se Četrtkarji odpravili na redni mesečni izlet, ki ga imajo vsak tretji četrtek. Na organizirane pohoda hodijo že devet let, za njimi;: pa je 91 izletov, zadnji v Dovžanovo sotesko pri Tržiču. Doslej je bilo na vseh izletih 5.375 pohodnikov, samo letos v povprečju 83,3 udeleženca na izlet, kar pomeni dva avtobusa. Doslej je za 50 opravljenih pohodnikov dobilo zlate značke 33 pohodnikov, srebrne je za 35 pohodov prejelo 64 pohodnikov in bronaste za 20 pohodov 88 pohodnikov. V času šolskih počitnic je bilo na pohodih tudi po dvajset otrok, ki so s svojo živahnostjo in petjem dajali ton posebno ugodnemu razpoloženju. Vse pohode spremljajo planinski vodniki PD Zabukovica in še nekateri drugi, tako da je v vseh pogledih dobro poskrbljeno za varnost- Vodilni mož zanimive planinske skupine Četrtkarji je dolgoletni navdušen planinec Franci Naraks, ki je s skupino navdušencev tudi začel to obliko druženja, ki predstavlja svojevrsten fenomen na tem področju.

Oktobra se bodo Četrtkarji podali v dolino Kolpe, že zdaj pa razmišljajo, kako bodo praznovali desetletnico zdravega in prijetnega druženja sredi prihodnjega leta. Zagotovo je le to, da bodo ponovno potovali tudi na poletno planinarjenje s TA Balkaniko na Mljet. Letni mesečni pohod pripravlja programski mojster Franci Naraks, ki poskrbi, da se prav vsak udeleženec dobro in varno počuti.

TONE VRABL

 

04.10.2018

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti