Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Istrski Triglav vabi

Obalno planinsko društvo Koper vabi v nedeljo na 40. spominski pohod na Slavnik

IZLET • Obalno planinsko društvo Koper vabi v nedeljo na 40. spominski pohod na Slavnik
Istrski Triglav vabi

Prva nedelja v oktobru je za člane Obalnega planinskega društva Koper že tradicionalno rezervirana za spominski pohod na Slavnik. Zadnja leta se jim na vrhu tega 1028 metrov visokega hriba v Čičariji, ki se ga je prijelo tudi ime istrski Triglav, na ta dan pridružujejo tudi kolesarji.

Ko so se leta 1979 člani Obalnega planinskega društva (OPD) Koper prvič podali na spominski pohod na Slavnik, jim jo je dodobra zagodlo vreme, saj je na dan pohoda snežilo in so se proti vrhu Slavnika podali le najbolj vztrajni. Skromno udeležbo so brž popravili že čez en teden, ko so ponovili pohod. Od takrat je minilo že 39 let in OPD Koper to nedeljo organizira že 40. spominski pohod na Slavnik. “Vreme nam je včasih naklonjeno, včasih ne. Včasih nas hoče kar odpihniti z vrha, lani, denimo, ko smo praznovali 60 let Tumove koče, pa smo se kopali v soncu. Tako pač je,” se nasmehne Maruška Lenarčič, dolgoletna članica OPD Koper. Vremenu primerna je tudi udeležba. “Tudi več kot 1000 nas je že bilo, običajno pa se nas v lepem vremenu zbere kakšnih 500. Pridružujejo se nam tudi planinci iz Tržaškega konca, iz hrvaške Istre in Kvarnerja ter pohodniki z drugih koncev Slovenije, tako da je na srečanju vselej pestro.”

Pohod organizirajo v počastitev spomina na kurirske poti, ki so vodile prek Slavnika, in borb, ki jih je v Slavnikovih gozdovih bojeval Istrski odred med NOB. Hkrati pa pohod pomeni tudi navajanje ljudi na hojo in zdravo življenje, poudarja Lenarčičeva.

Na Slavnik vodi več poti, najbolj priljubljene so iz Podgorja (ena ura - strma, ura in 40 minut - položna), Prešnice (dve uri) in iz Skadanščine (dve uri). In še informacija za kolesarje: zbor ob 7. uri na parkirišču Bonifika v Kopru ali ob 9. uri nasproti bencinske črpalke na Kozini. Na vrhu dobijo vsi udeleženci priznanja in skodelico planinskega čaja. Ob 11. uri bo ob Tumovi koči krajši kulturni program, če bo vreme dopuščalo, pa bo nato ekipa reševalcev Rdečega križa Slovenije (koprske enota) predstavila potek oživljanja pri zastoju srca s pomočjo defibrilatorja. • PV

 

Primorske novice, 05.10.2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti